Connect with us

Revistateo.ro

cu cat imbatranesti cu atat cheltui mai prost banii

Stiri

Cu cât îmbătrâneşti cu atât cheltui mai prost banii

Un nou studiu arată că bătrânii, chiar dacă au un IQ mare și aptitudini de calcul dezvoltate, iau decizii financiare iraționale și inconsistente, mai exact nu mai ştiu să cheltuie eficient banii.

CITEŞTE ŞI: ALIMENTE CARE PREVIN ÎMBĂTRÂNIREA

Doctorul Agnieszka Tymula, de la Universitatea Sydney, și colegii săi au condus un studiu care a implicat 130 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 12 și 90 de ani.

Fiecare participant a fost rugat să ia o serie de decizii financiare, alegând între două opțiuni care aveau diferite riscuri și recompens, cuprinse între 5 și 125 de dolari. Fiecare participant a trebuit să facă alegerile într-o ordine aleatorie, iar situațiile au fost repetate în cadrul studiului, fapt ce le-a permis cercetătorilor să vadă dacă o persoană alegea în mod consistent o opțiune atunci când avea de făcut o alegere.

În ciuda faptului că aveau același IQ și aceleași aptitudini de calcul ca și participanții mai tineri, vârstnicii era mai iraționali și mai inconsistenți în luarea deciziilor.

Greșelile acestora au dus la un câștig cu 39% mai mic decât cei din grupurile de vârstă mai mici. O altă concluzie surprinzătoare este că, sub anumite circumstanțe, bătrânii alcătuiau grupul care căuta cel mai înalt grad de risc.

Cercetătoarea susţine că această creștere în alegeri iraționale și inconsistente în persoanele în vârstă s-a putea datora schimbărilor în cortexul prefrontal, care a fost corelat cu un declin în alte funcții cognitive. Mai exact, atunci când îmbătrâneşti îţi dispare capacitatea de selecţie, nu mai poţi vedea atât de clar în viitor şi eşti tentat să iei decizii pe bază de implusuri sentimentale tocmai pentru că ajungi la concluzia că nu mai ai mult de trăit.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top