Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

COPILUL-DELFIN. Cum a rezistat 42 de minute sub apă, doborând orice record mondial

Este cunoscut ca Michael și face ravagii în presa italiană. I se mai spune și copilul-delfin deoarece a rezistat sub apă 42 de minute fără să iasă la suprafață pentru a lua aer.

Potrivit ziarului Milan Cronica, acesta s-a aruncat de pe un pod într-un canal, fiind cu mai mulți prieteni la scăldat. Acesta a stat zece minute sub apă, prietenii lui începând să-și facă griji pentru viața lui. Mai ales când din cele zece minute s-au făcut 42, în final. Piciorul lui a rămas îngropat în nămol, iar pompierii și medicii s-au chinuit în tot acel timp să-l scoată la suprafață.

CITEȘTE ȘI: APARE NUMĂRUL DE URGENȚĂ 113
Potrivit neurochirugului Zianka Fallil de la Institutul de Neuroștiințe North Shore-LU, New York, susține că acesta este un record de supraviețuire sub apă, fără a lua aer. Fallil spune că în cazul adolescentului de 14 ani ar fi putut interveni două fenomene fizice în momentul în care s-a scufundat în apă și a fost lipsit de oxigen.

Primul fenomen este cunoscut sub denumirea de reflex de imersie, un reflex observat în special la bebeluși în timpul înotului. Explicația este reflexul respirator puternic în cazul reflexului de imersie, fapt pentru care bebelușii pot rezista mult în apă.

Acest reflex este prezent în special la mamiferle acvatice precum delfinul. Când fața unei persoane este scufundată în apă, vasele de sânge se contractă și bătăile inimii încep să scadă considerabil, explică medicul Fallil.

„Când se află sub apă, corpul încearcă să protejeze organele cele mai eficiente: creierul, inima și rinichii”, mai spune Fallil.

O altă ipoteză luată în calcul, cel de-al doilea fenomen care poate explica rezistența lui Michael este înghețarea sau răcirea parțială a creierului. Dacă apa este foarte rece, corpul suferă modificări importante precum înghețarea sângelui. În acest timp are loc și un proces intitulat vasodilatare hipercapnică, care se produce când corpul reține dioxidul de carbon ca rezultat al lipsei respirației.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top