Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

COLINDUL de Craciun: Istoric si semnificatii

Pe langa darurile si masa festiva de Craciun, mai exista un alt simbol important al acestei sarbatori sfinte, si anume colindul de Craciun. Cati dintre voi stiti istoria acestui cantec, fara de care Craciunul nu ar mai fi la fel?

Nimic nu este mai frumos in ziua de 25 decembrie decat sa primesti colindatorii, care pe langa ca iti vor infrumuseta ziua cu o colinda speciala, te vor bucura si ura ca sa iti mearga bine de sarbatori.

ISTORIC
Colindele au o traditie lunga in spate, ele fiind cantate prima oara cu mii de ani in urma. In prezent, au o alta semnificatie decat cea din trecut, deoarece erau cantece pagane, fredonate iarna, in jurul focului.

Initial, si pe teritoriul Romaniei au avut un scop ritualic, credinta fiind ca aceste melodii pot spori feritlitatea. De asemenea, oamenii se foloseau de colinde pentru a indeparta spiritele rele din case si pentru a comunica cu persoanele dragi trecute in nefiinta. Intre timp, radacina lor pagana a evoluat si colindele au intrat in atmosfera de sarbatoare magica a acestei perioade din an.

Cel mai vechi colind de Craciun a fost compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul IV si se numeste „Jesus refulsit omnium”.

SEMNIFICATII
Cel mai important aspect, colindele sunt cantece crestine, versurile lor fiind referinte la evenimentele premergatoare Nasterii Domnului. Contextul istoric al sfintei Nasteri se regaseste in colindul Imparatul Romei, unde aflam ca Iosif a plecat impreuna cu Fecioara Maria din Nazaret spre Betleem, dar si venirea magilor dinspre Rasarit cu daruri pentru prunc.

Colindele O, ce veste minunata! si Steaua sus Rasare ne aduc la cunostinta faptul ca Fecioara il naste azi pe Mesia, „Ca astazi curata/ Prea nevinovata/ Fecioara Maria/ Naste pe Mesia”, implinind profetia „Astazi s-a nascut, cel far de-nceput/ Cum au spus proorocii”.

De asemenea, din alte colinde se desprind invataturi despre intruparea Fiului lui Dumnezeu: „Ca Fiul dumnezeiesc al Tatalui Cel ceresc / S-a nascut azi din Fecioara voind pentru noi sa moara”.

Care este colindul tau preferat? Spune-ne in comentarii!

sursa foto: Shutterstock

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top