Connect with us

Revistateo.ro

cele mai frecvente mituri ginecologice. le stiai?

Stiri

Cele mai frecvente mituri ginecologice. Le ştiai?

Iată care sunt cele mai frecvente mituri ginecologice ale tuturor timpurilor:

1. E normal ca menstruaţia să ţină mai mult de 3 zile. De la 18 ani, când aparatul genital şi sistemul hormonal au ajuns la maturitate, în fiecare lună, menstruaţia va avea câteva caracteristici, care sunt doar ale dumneavoastră.Cu alte cuvinte, e normal să aveţi menstruaţie 4 zile, cu o zi de sângerare abundentă.

Pe parcursul vieţii, orice se depărtează de această normalitate personală trebuie investigat. Dacă, dintr-o dată, menstruaţia nu mai ţine 5 zile, ci 7, trebuie investigat amănunţit endometrul. Dacă e mai abundentă sau, dimpotrivă, mai puţin abundentă, dacă apare la intervale mai scurte sau mai lungi, dacă aspectul e modificat, dacă apar cheaguri de sânge mergeţi la medic!  În toate aceste cazuri, veţi face un chiuretaj bioptic. Dacă sângerările apar în menopauză, atunci chiuretajul bioptic se face de urgenţă. În felul acesta, poate fi descoperit cancerul de endometru.

2. În timpul lactaţiei sunt sterilă. Fals. Pe timpul perioadei normale de alăptare, chiar dacă nu aveţi încă menstruaţie, poate apărea o sarcină. Aşadar nu luaţi în considerare ideile bunicilor care credau că alăptarea le fereşte de o nouă sarcină.

3. După ce am luat anticoncepţionale este mai greu să râmân gravidă. Fals. Odată ce întrerupeţi pilulele anticoncepţionale, puteţi din prima lună să rămâneţi însărcinată. Pilulele anticoncepţionale împiedică ovarul să elibereze ovocite, materialul genetic feminin. Cu alte cuvinte, vă veţi consuma mai greu rezerva ovariană cu care v-aţi născut şi în felul acesta puteţi spera la o sarcină o perioadă mai lungă de timp.

CITEŞTE ŞI: VIZITA LA GINECOLOG: 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ I LE SPUI. 

Mai trebuie să ştiţi o informaţie. Dacă vă confruntaţi cu o secreţie lactată în afara perioadei de alăptare, precizaţi medicului dacă luaţi anticoncepţionale. Administrate pe termen lung, pot determina acest simptom.

4. Dacă am mestruaţie înseamnă că sunt fertilă. Fals. Se poate să aveţi încă menstruaţie, adică să nu fi intrat la menopauză, dar totuşi să nu ovulaţi. Se consideră că ciclurile anovulatorii apar cu 13 ani înaintea menopauzei. Dacă aţi trecut de vârsta de 37 de ani, aceste cicluri fără ovulaţie sunt frecvente. E unul dintre motivele pentru care sarcina nu mai poate apărea.

Se consideră că, la 27 de ani, trebuie să vă evaluaţi rezerva ovariană, capitalul genetic cu care v-aţi născut. Dacă acesta e limitată, medicul vă sfătuieşte să obţineţi cât mai rapid o sarcină. Toată rezerva ovariană de care dispuneţi pe perioada fertilă este complet formată în luna a patra de viaţă intrauterină. Iar odată cu prima menstruaţie, aceasta se consumă până apare menopauza. Este unul dintre acele mituri ginecologice frecvente în rândul femeilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top