Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Ce se întâmplă în creierul unei femei în timpul menstruației

Ciclul menstrual își pune amprenta mai tare decât se credea asupra creierului feminin. Zonele vizate sunt hipotalamusul, hipocampul și nucleul amigdalian.

Menstruația  afectează creierul atât în mod pozitiv cât și în mod negativ, spun cercetătorii. Hormoni precum estrogenul și progesteronul au o activitate haotică în organism, motiv pentru care se schimbă și starea de spirit a femei în acea perioadă a lunii.

CITEȘTE ȘI: DE CE NU E BINE SĂ CONSUMI CAFEA ÎN TIMPUL MENSTRUAȚIEI

Însă, ce schimbări produce în creierul feminin menstruația? În faza premenstruală, fluctuația hormonilor mai sus menționați schimbă și alterează compoziția chimică din zonele importante ale creierului precum hipocampul. Potrivit un studiu publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”, creșterea nivelului de estrogeni în zilele premergătoare punctului culminant al menstruației stimulează eliberarea endorfinelor care le fac pe doamne să se simtă bine.

În primele zile ale ciclului menstrual, femeile sunt mai fericite, mai disponibile pentru tot felul de activități creative deoarece sunt mai inspirate. Odată cu creșterea cantității de estrogen crește și conectivitatea sinaptică din hipocampus, cu până la 25%, spun neurologii. Cu cât este mai mare nivelul de estrogen în primele zile de ciclu, cu atât o femeie este mai calmă, mai puțin impulsivă.

Pe de altă parte, când se apropie cea mai ”nefastă” perioadă a ciclului menstrual, creierul este grav afectat de etapa în care femeile sângerează. Mai exact, materia cenușie suferă schimbări chimice care le fac pe femei să nu mai simtă fericirea din primele zile ale lunii ci durerea. De altfel, 3 din 4 femei susțin că simt mereu dureri menstruale.

Specialiștii spun că aceste dureri menstruale pot afecta funcția cognitivă (de cunoaștere) a creierului unei femei. Femeile sunt incapabile în astfel de momente dificile să se ocupe de treburile casei de care se ocupau până la punctul culminant al durerii menstruale. Atenția lor este perturbată de conexiunile haotice din creier, bulversate de noua fază a menstruației.

Sursa foto: muyinteresante.es

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top