Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Ce se întâmplă cu scoarța planetei noastre. E de vină încălzirea globală?

Mulți oameni nu au crezut și în continuare se îndoiesc de fenomenul numit încălzire globală, însă acesta este tot mai vizibil în ultima vreme.

Dacă ne uităm cu atenție doar la ce se petrece în țara noastră din punct de vedere meteorologic putem trage anumite concluzii.

Iarna aceasta am avut o vreme de primăvară, iar acesta este doar începutul. Oamenii de știință susțin că efectele încălzirii globale vor fi unele la care oamenii nici măcar nu se gândesc.

Din cauza topirii ghețarilor, cantitatea de apă la nivel planetar va fi tot mai mare. Mările și oceanele Pământului vor reprezenta o adevărată amenințare pentru planeta noastră. Fundul oceanelor se deformează din cauza schimbării structurii scoarței terestre.

Fundul oceanelor se va scufunda în anumite zone, iar anumite bucăți din țări sau chiar insule vor dispărea complet, fiind înghițite de ape.

Potrivit Daily Mail, problema încălzirii globale este una ireversibilă. Nivelul mărilor va schimba și structura curenților din anumite zone maritime și va influența cu siguranță climatul.

E foarte probabil ca în emisfera sudică să apare fenomene precum ninsoarea, iar în nord să fie din ce în ce mai cald. Nu sunt excluse nici fenomene severe precum ploile de gheață ori ninsori abundente în deșert, dar asta peste zeci sau sute de ani.

CITESTE SI: Cum influențează viaţa viteza de rotaţie a Pământului – Ce se întâmplă cu zodiile din 2018

Rotația Pământului încetinește. Care sunt consecințele

„Acum ne aflăm într-o fază de încălzire. Dar pe fondul acestei încălziri au fost şi perioade de răcire. Anii 60-70 ai secolului trecut au fost în mod clar perioade de răcire a climei, când gheţarele creşteau în Alpi, creşteau în Caucaz şi în toată lumea”, susține omul de știință Vladimir Kotliakov pentru Radio România Actualități.

„Cât va dura nu poate spune nimeni. Nici un model matematic nu poate spune asta, deşi unele susţin că, iată, avem o anumită creştere a temperaturii, iar la sfârşitul acestui secolul această creştere va fi de 3-4-5 grade”, a mai spus rusul.

Ce s-a întâmplat acum 5 ani – primele semne ale avansării încălzirii globale

Organizatia Meteorologica Mondiala a anuntat ieri la Geneva ca gazele cu efect de sera au atins un nivel record anul trecut, cu consecinte serioase asupra planetei.

„Clima este pe cale sa se schimbe, iar conditiile meteorologice devin mai extreme din cauza activitatilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili”, sustine secretarul general al OMM, Michel Jarraud. Nivelul concentrarii “dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) si protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de varf in 2013”, se mai arata in raportul OMM.

Raportul ne arata ca incalzirea Terrei a crescut cu 34% din 1990 pana in 2013, potrivit datelor stranse de Organizatia Natiunilor Unite de-a lungul celor 13 ani.

„Dioxidul de carbon ramane timp de sute de ani in atmosfera si inca si mai mult timp in ocean. Efectul cumulat al emisiilor trecute, prezente si viitoare ale acestui gaz se va repercuta atat asupra incalzirii climatice, cat si acidificarii oceanelor”, a avertizat Jarraud, preocupat de incalzirea globala tot mai accentuata.

Organizatia Meteorologica Mondiala este o agentie ONU.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top