Connect with us

Revistateo.ro

copilul

Stiri

Ce sa NU il intrebi pe copilul tau atunci cand vine de la scoala

Nu stii cum sa iti faci copilul sa iti povesteasca mai multe despre cum a fost ziua lui, despre colegi si despre invatatoare?

Iata ce intrebari sa nu ii pui celui mic atunci cand se intoarce de la scoala si cum sa deschizi un subiect de discutie care sa nasca o conversatie cu el!

Evita intrebarile la care iti poate raspunde simplu cu „da”, „nu” sau „bine”. Daca ii dai ocazia, copilul tau va profita de orice prilej ca sa incheie conversatia, caci, deocamdata, nu intelege cat de importanta este conversatia pentru familie. IATA CE SA NU IL INTREBI:

Cum a fost la scoala/gradinita? – copilul nu poate raspunde decat cu „bine”, mai ales daca este micut si nu poate dezvolta inca o idee.

Invatatoarea s-a purtat frumos cu tine? – cel mai probabil va raspunde cu „da”. Chiar daca iti spune „nu”, e probabil sa nu stie sa explice ce anume l-a deranjat din comportamentul dascalului.

Ti-a facut prieteni printre colegi? – la o astfel de intrebare nu poti primi ca raspuns decat: „mmm, da”, dar nu va spune instant o lista lunga de colegi cu care se intelege. Desigur, e posibil sa iti detalieze, daca e un copil foarte vorbaret.

CITESTE SI: Ce fel de profesoara are copilul tau, in functie de zodia ei

CITESTE SI: Randurile citite de MILIOANE DE PARINTI: SCRISOAREA TRANSANTA a unei mame catre copilul ei de 13 ani

A fost grea tema pentru azi? – daca nu il intrebi si unde a avut dificultati nu vei afla nimic relevant.

Daca vrei sa „il descosi” de mai multe informatii si sa vezi cum se simte la scoala, cat de usor se adapteaza si cat de bine se descurca, schimba putin nuanta intrebarilor, atfel:

Care a fost cel mai tare lucru pe care l-ai facut azi la scoala? – va fi nevoit sa detalieze cum a raspuns corect la o intrebare sau cum s-a jucat in pauza. Daca iti va raspunde cu „nimic”, ai mare grija, caci e posibil sa iti ascunda ceva sau chiar sa nu se adapteze la scoala.

Spune-mi numele a patru copii care au stat azi in preajma ta. Cu aceasta replica, ii testezi atentia, implicarea in grup si memoria.

Care a fost cel mai interesant lucru pe care l-a spus azi invatatoarea? Vei vedea ce lucruri ii atrag atentia si vei putea sa il incurajezi sa afle mai multe informatii din acel domeniu.

Care este ziua din saptamana care iti place cel mai mult? Pune accent pe faptul ca trebuie sa aleaga ziua in care ii place cel mai mult sa stea la ore, pentru a afla care sunt materiile favorite.

Daca ar ateriza un extraterestru la voi in clasa, ce i-ai spune? Chiar daca pentru tine pare copilaresc, acest joc de imaginatie il va ajuta sa isi dezvolte gandirea si creativitatea. Vezi cum reactioneaza – se sperie, se bucura, se amuza, nu crede asa ceva – ca sa ii determini personalitatea!

Cu cine ai vrea sa te joci in pauza, desi nu te-ai jucat pana acum? Copilul tau, ca orice om, are anumite nesigurante si temeri. Le poti afla daca il intrebi care sunt motivele pentru care nu s-a imprietenit inca cu un coleg.

Despre ce a vorbit cel mai mult azi educatoarea/invatatoarea? Ai dublu de castigat: afli si daca pustiul tau e atent la ore, dar vei sti si daca invatatoarea le preda cu seriozitate sau are tendinta de a povesti despre alte subiecte.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top