Connect with us

Revistateo.ro

Ce sa nu faci de lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Stil de viata

Ce sa nu faci de lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Lasata secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este duminica, 26 iunie. Postul incepe luni, 27 iunie si dureaza doar 2 zile, Sfintii Apostoli Petru si Pavel fiind praznuiti miercuri, 29 iunie. Acest post nu are o durata fixa si depinde de data variabila a Sfintelor Pasti. Pentru a sti exact numarul de zile ale acestui post se numara zilele de la Inviere inclusiv pana pe 3 mai.

In zilele de sambata si duminica este dezlegare la peste. Vineri, 24 iunie, se mananca de asemenea peste pentru ca se praznuieste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare cunoscuta in popor ca si Sanzaienele. In ziua dedicata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este dezlegare si la vin si untdelemn. In aceste zile de post poti manca orice tip de peste, icre sau fructe de mare. Postul nu este greu de tinut pentru ca pietele sunt pline de fructe si legume proaspete.

CITESTE SI: CE SA NU FACI IN POSTUL SFINTILOR POSTOLI PETRU SI PAVEL

CITESTE SI: CE SA NU FACI DE SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL

Exista cateva traditii si obiceiuri care sunt legate de aceasta zi de lasata secului. Se spune ca acum apar licuricii, care au menirea de a-i calauzi pe calatorii care se ratacesc in paduri sau pe drumuri de munte. Femeile trebuie sa se pregateasca cu toate cele necesare pentru a da de pomana in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, zi cunoscuta in unele regiuni si sub numele de Msoii de Vara. Se dau de pomana corcoduse, mere acrisoare, coliva si colaci.

In unele zone din tara femeile care au fete le ofera acestora mici talismane care sa le poarte noroc si sa le apere de cele rele. Acestea constau in pungute rosii in care se pune cate un catel de usturoi si o frunza de pelin care sa alunge toti dusmanii si duhurile necurate. Lasata secului cade in acest an duminica, asadar in aceasta zi nu trebuie sa faci treaba in gospodarie, ci doar sa te bucuri de o masa copioasa alaturi de cei dragi.

sursa foto: frjeromeosjv.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top