Connect with us

Revistateo.ro

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel . Ce să nu faci până pe 29 iunie

Credinta

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel . Ce să nu faci până pe 29 iunie

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor și sub numele de postul lui Sâmpetru. Anul acesta, postul începe în data de 4 iunie.

În general este, un post scurt și foarte ușor de ținut. Acesta a fost rânduit de Biserică Ortodoxă în cinstea celor doi mari sfinți și are o durată variabilă.

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți în fiecare an la data de 29 iunie, iar începutul postului se stabilește în funcție de data Paștelui din acel an.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii-Pogorârea Sfântului Duh.

Pentru a stabili foarte ușor durata acestui post se calculează zilele de la Înviere până la data de 3 mai. Câte zile sunt, atâtea are și postul.

În acest an postul este mai lung, având în vedere că Paştele s-a celebrat la începutul lunii aprilie.

În acest post sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Este dezlegare la pește și în ziua de 24 iunie când se prăznuiește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Dacă sărbătoarea celor doi sinfti apostoli cade în zile de miercuri sau vineri se face dezlegare la pește, vin și ulei.

În vechime postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era cunoscut și sub numele de Postul Cincizecimii. El a fost atestat pentru prima oară în secolul al IV lea, în Constituțiile Apostolice.

Citeşte şi: Spune această rugăciune către Sfinții Petru și Pavel și vei avea parte de bunăstare tot anul!

Citeşte şi: Ce să nu faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Obiceiul care atrage blestemele

Informații ulterioare despre el apar în scrierile sfântului Atanasie cel Mare și ale lui Leon cel Mare.

Deși la început era ținut numai în cercurile monahale, acest post a fost adoptat foarte rapid și în rândurile credincioșilor.

Tradiții și Obiceiuri. Ce să nu faci în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Credincioșii trebuie să se abțină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. În această perioadă, ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă mai des la biserică, să se împace cu persoanele certate și să îi ierte pe cei care le-au greșit.

Nu în ultimul rând, oamenii trebuie să se abțină de la placerile trupești, pentru că, spun clericii, acestea dau naștere păcatului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top