Connect with us

Revistateo.ro

Blog

Ce este asigurarea obligatorie a locuinței, cât costă și de unde o cumperi?

Dragilor, v-am spus, recent, că polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) este paza bună care poate trece primejdia rea. Știu că sunteți oameni înțelepți și că ați înțeles rapid cum stau lucrurile cu asigurarea de la PAID, dar la fel de bine știu și că, uneori, termenii ăștia tehnici pot da dureri de cap. Cel mai bine e să le spui mereu lucrurilor pe nume, astfel încât să priceapă oricine: și un copil de 10 ani, și o bunicuță de 80 de ani. Asta o să fac și eu, o să vă explic “pe românește”, vorba aceea, tot ce trebuie să știți despre polița PAD, astfel încât și voi, la rândul vostru, să știți, dacă e cazul, să explicați cât mai simplu mai departe, ca să priceapă tot românul.

Asigurarea locuinței este obligatorie prin lege și toți proprietarii de locuințe, de la sat sau de la oraș, trebuie să încheie o poliță obligatorie PAD pentru casa lor. Eu știu că, uneori, ni se pare că legile sunt mai încurcate decât căile Domnului, dar legea asta care te obligă să îți asiguri casa are rostul ei. România asta frumoasă a noastră are parte mai mereu de cutremure, inundații și alunecări de teren – vedem cu toții la televizor ce prăpăd poate face natura. Să ne înțelegem, asigurarea asta nu e o nouă taxă de la stat, cum s-au speriat mulți. Este obligatorie pentru că ne este absolut necesară!

Polița PAD zice așa: mici sau mari, la sat sau la oraș, casele românilor pot fi spulberate oricând de cine știe ce dezastru. Și atunci, locuințele astea trebuie protejate într-un fel. Nu poți opri vremea, nu poți îmblânzi natura, nu poți prezice, oricât ai încerca, un dezastru, dar te poți proteja. Cum? Închei o poliță PAD, pentru care plătești, în fiecare an, o sumă mică și, dacă, Doamne ferește, casa ta e afectată de cutremur, inundații sau alunecări de teren, știi că ai prin contractul încheiat cu PAID niște bani puși deoparte, care te vor ajuta să îți refaci și casa, și viața.

În funcție de materialele din care e construită casa ta, asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD) te costă 10 euro pe an* sau 20 de euro pe an**. Adică, (mai puțin de) 50 sau 100 de lei pe an. Dacă renunți la 3 sau 6 pachete de țigări într-un an – dacă renunți de tot la fumat, cu atât mai bine pentru sănătatea ta -, la câteva sticle de suc sau bere, la un grătar cu prietenii ș.a.m.d., nu poți spune că n-ai bani să îți asiguri casa. Plătești 10 sau 20 de euro pe an și, dacă în anul acela, Doamne ferește, casa ta e distrusă, partial sau complet, de cutremur, inundații sau alunecări de teren, PAID îți dă, prin contract, 10.000 de euro* sau 20.000 de euro** să o refaci.

Românaș isteț, dacă pui deoparte 10 sau 20 de bănuți pe zi – una sau două monede din alea pe care le tot pierzi -, casa ta e asigurată un an împotriva dezastrelor naturale. Mai mult, dacă necazul, bată-l vina, te lovește, te poți baza pe 10.000 sau 20.000 de euro – suma asigurată, în funcție de materialele din care e construită casa -, să îți refaci și casa, și viața. Cine îți dă ție, la nevoie, banii ăștia? Nu mai bine să știi că, în caz de dezastru natural, te poți baza chiar pe banii tăi? Dacă nici asta nu e liniște interioară, nu știu ce altceva e.

Unde poți să închei o asigurare obligatorie a locuinței (polița PAD)? La companiile de asigurări care sunt membre PAID sau care au încheiat un protocol de colaborare cu PAID.

*10 euro pe an este prețul poliței PAD pentru locuințele din cărămidă nearsă sau din alte materiale netratate chimic și/sau termic. Despăgubire maximă: 10.000 de euro.
**20 de euro pe an este prețul poliței PAD pentru locuințele din cărămidă, beton sau lemn. Despăgubire maximă: 20.000 de euro.

Link paza bună care poate trece primejdia reahttp://teotrandafir.com/blog/paza-buna-poate-trece-primejdia-rea-167640

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Blog

To Top