Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Ce boala a uterului ascunde balonarea. Tumora care creste incet, dar sigur

Balonarea, constipatia, anemia, palpitatiile, senzatia de lesin, senzatia de oboseala permanenta, urinarea frecventa, disconfortul abdominal si sangerarea menstruala neobisnuita nu trebuie trecute cu vederea niciodata.

Jumatate dintre femeile din Romania ignora simptomele enumerate mai sus, iar in momentul in care se prezinta la medic este prea tarziu. Sunt diagnosticate cu una dintre cele mai ‘perverse’ boli ale uterului: este vorba despre tumora care creste in tacere, incet, dar sigur.

Fibromul uterin este una dintre cele mai des intalnite tumori benigne la femei. Exista mai multe tipuri de fibroame uterine, dupa cum urmeaza:

FIBROMUL UTERIN SUBMUCOS

Acest tip de fibrom este responsabil de modificarea menstruatiei. Acest fibrom produce sangerari abundente care pot tine mai multe zile. Uneori, pot aparea si sangerari intermenstruale.

FIBROMUL UTERIN SUBSEROS

Aceasta tumora se dezvolta spre exteriorul uterului. In faza incipienta, acesta poate fi confundat cu o mica excrescenta ce poate parea banala, dimensiunile fiind variabile (de la cativa milimetri la zeci de centimetri).

Acest tip de fibrom provoaca dureri insuportabile in abdomen Un alt tip de fibrom care cauzeaza dureri in zona abdominala este fibromul uterin pediculat, care se poate rasuci la nivelul unui cord prin care se prinde de uter.

Este important de precizat ca fibromul uterin nu este o forma de cancer. Aceasta tumora se poate transforma intr-una maligna daca nu se consulta un medic specialist vreme de cateva luni, pana la un an. Imediat ce ai observat orice lucru neobisnuit in zona ta genitala (indiferent de cat de banal ar putea fi) du-te la ginecolog.

Fibroamele uterine pot fi indepartate printr-o serie de tratamente medicale. Exista tehnici moderne de distrugere intrauterina a nodulilor fibramotosi prin mioliza laparoscopica (se foloseste curentul electric pentru distrugerea tumorilor).

De asemenea, femeile care vor sa isi pastreze capacitatea de procreere pot scapa de acesti noduli deranjanti pe cale histeroscopica (histeroscopul este un instrument optic foarte subtire conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica).

In cazurile extreme, cand fibroamele cuprind si ameninta sanatatea femeii, uterul trebuie extirpat prin invazie pe cale vaginala sau laparoscopica.

Sursa foto: Shutterstock

CITESTE SI: Ce se întâmplă în creierul unei femei în timpul menstruației

Ciclul menstrual își pune amprenta mai tare decât se credea asupra creierului feminin. Zonele vizate sunt hipotalamusul, hipocampul și nucleul amigdalian.

Menstruația  afectează creierul atât în mod pozitiv cât și în mod negativ, spun cercetătorii. Hormoni precum estrogenul și progesteronul au o activitate haotică în organism, motiv pentru care se schimbă și starea de spirit a femei în acea perioadă a lunii.

Însă, ce schimbări produce în creierul feminin menstruația? În faza premenstruală, fluctuația hormonilor mai sus menționați schimbă și alterează compoziția chimică din zonele importante ale creierului precum hipocampul. Potrivit un studiu publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”, creșterea nivelului de estrogeni în zilele premergătoare punctului culminant al menstruației stimulează eliberarea endorfinelor care le fac pe doamne să se simtă bine.

În primele zile ale ciclului menstrual, femeile sunt mai fericite, mai disponibile pentru tot felul de activități creative deoarece sunt mai inspirate. Odată cu creșterea cantității de estrogen crește și conectivitatea sinaptică din hipocampus, cu până la 25%, spun neurologii. Cu cât este mai mare nivelul de estrogen în primele zile de ciclu, cu atât o femeie este mai calmă, mai puțin impulsivă.

Pe de altă parte, când se apropie cea mai ”nefastă” perioadă a ciclului menstrual, creierul este grav afectat de etapa în care femeile sângerează. Mai exact, materia cenușie suferă schimbări chimice care le fac pe femei să nu mai simtă fericirea din primele zile ale lunii ci durerea. De altfel, 3 din 4 femei susțin că simt mereu dureri menstruale.

Specialiștii spun că aceste dureri menstruale pot afecta funcția cognitivă (de cunoaștere) a creierului unei femei. Femeile sunt incapabile în astfel de momente dificile să se ocupe de treburile casei de care se ocupau până la punctul culminant al durerii menstruale. Atenția lor este perturbată de conexiunile haotice din creier, bulversate de noua fază a menstruației.

Sursa foto: muyinteresante.es

1 Comment

1 Comment

  1. Vasile

    2017-10-24T07:00:17+03:00 at 2017-10-24T07:00:17+03:00

    Ie grav maica! da-tzi cu tzuica!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top