Diverse
Când pică, de fapt, Paștele ortodox anul acesta
Dacă anul trecut Paștele catolic și cel ortodox au picat la aceeași dată, anul acesta va exista o diferență de o săptămână, așa cum se întâmplă de obicei.
Când pică Paștele în următorii ani
Paștele ortodox pică pe 8 aprilie 2018, în timp ce Învierea Domnului la catolici cade la început de lună, pe 1 aprilie, foarte devreme.
Practic, anul acesta distanța dintre cele mai importante sărbători, Crăciun și Paște, este mai mică față de anii precedenți.
CITEȘTE ȘI: Arsenie Boca, despre sexul in Postul Pastelui
Sfintirea caselor in Postul Pastelui
Când pică Paștele ortodox în anii următori:
- Paştele ortodox 2019: 28 aprilie
- Paştele ortodox 2020: 19 aprilie
- Paştele ortodox 2021: 2 mai
- Paştele ortodox 2022: 24 aprilie
- Paştele ortodox 2023: 16 aprilie
- Paştele ortodox 2024: 5 mai
- Paştele ortodox 2025: 20 aprilie
Când pică Paștele catolic în anii următori:
- Paştele Catolic 2019: 21 aprile
- Paştele Catolic 2020: 12 aprilie
- Paștele Catolic 2021: 4 aprilie
- Paștele Catolic 2022: 17 aprilie
- Paștele Catolic 2023: 9 aprilie
- Paștele Catolic 2024: 31 martie
- Paștele Catolic 2025: 20 aprilie
Data sărbătoririi Învierii Domnului este strâns legată de două fenomene astronomice.
Primul dintre ele este echinocțiul de primăvară, un fenomen cu dată fixă, iar cel de-al doilea este Luna Plină, fenomen cu dată schimbătoare.
Biserica Ortodoxă se raportează la echinocțiul de vară folosindu-se de Calendarul Iulian, pe stil vechi, în timp ce catolicii se raportează la același fenomen folosind Calendarul Gregorian.
Anul acesta Postul începe pe 14 februarie și începe pe 29 martie. Aceasta e rugăciunea care se rostește în Postul Paștelui.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm.
Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”