Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Anunț trist pentru toți românii. E vorba despre banii noștri, indiferent unde muncim

Românii primesc o veste proastă: criza economică bate la ușă! Analiștii economici au vorbit despre riscul ca țara noastră să fie din nou în pragul ”depresiei” din punct de vedere financiar.

Vine criza economică peste români?

„Părerea mea că va fi, ori mult mai dispersată în timp, ori mult mai severă şi mult mai acută. Este deosebit de imprudent ca să tratăm, inclusiv în România, cheltuielile publice ca şi cum trăim într-o nouă epocă de aur, care nu se va încheia”, a declarat analistul Claudiu Cazacu.

„Jumătate din companiile care sunt active în România nu au trecut prin criza financiară din anul 2008-2009, nu văd cum un asemena mediu de afaceri sa poată gestiona mai bine următoarea recesiune. Primul efect va fi pe plan financiar. O viitoare recesiune va face ca neîncrederea să crească, să se instaureze sentimentul de panică, ceea ce va reduce la retragerea capitalurilor din țările emergente, inclusiv Romania”, susține și Iancu Guda, un alt specialist în economie.

Cei doi spun că următoarea criză va porni din Statele Unite și țara noastră va fi, inevitabil, afectată.

Citește și: Ce este ROBOR și de ce ne cresc RATELE în funcție de acest indicator

Banca Națională a României a anunțat, astăzi, că indicele ROBOR la trei luni a ajuns la un nou maxim al ultimilor doi ani. Potrivit datelor BNR, ROBOR a ajuns, marți, la 1,8%. Acest lucru va duce la creșterea ratelor pentru cei cu credite în lei.

Așadar, ce este ROBOR și de ce creșterea acestuia duce la majorarea sumelor de rambursat la împrumuturi? Am stat de vorbă cu un analist bancar și ne-a oferit explicații pe înțelesul tuturor.

Ce este ROBOR?

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele. Indicatorul este stabilit de către BNR făcând media dobânzilor de la 10 bănci alese de către instituția statului.

De ce creșterea indicelui ROBOR duce la majorarea ratelor?

Dobânda la credite este alcatuită dintr-o marjă fixă stabilită de fiecare bancă în parte și indicele ROBOR la o anumita perioadă, respectiv 1M (1 lună), 3M (3 luni) sau 6M (6luni), în funcție de tipul creditului și oferta fiecărei bănci. Ratele cresc doarece indicele Robor se modifica si odata cu modificarea lui, se modifică și dobânda.

Exemplu de calcul

Dacă în luna Octombrie 2016, la un credit cu un sold de 200.000 RON pe o perioadă de 25 ani, cu o dobândă de 4,69% (alcătuită din marja fixă a băncii de 4% și 0,69% valoarea indicelui ROBOR 3M) plăteai suma de 1133 RON, în luna Octombrie 2017, ca urmare a creșterii indicelui ROBOR 3M până la valoarea de aproximativ 1,8%, dobânda devine 5,8%.

Astfel, rata ajunge aproximativ la valoarea de 1261 RON. În acest caz, există o diferență de plată de 130 RON, față de anul trecut.

Dacă indicele ROBOR ajunge în lunile Decembrie 2017 – Ianuarie 2018 la o valoare aproximativă de 3%, noua dobândă a clientului ajunge la 7%. În exemplul dat, rata va fi de 1414 RON. Clientul va plăti cu 250 RON mai mult față de luna august 2017.

1 Comment

1 Comment

  1. Tiberiu

    2017-08-29T12:26:35+03:00 at 2017-08-29T12:26:35+03:00

    Tara noastra este afectata. Sa vorbim la prezent si sa ne uitam la toate furturile de milioane si miliarde de euro pe care le-au savarsit toti politicienii, directorii din toate companiile, primarii, consilierii, la toate defrisarile din tara, la fiecare loc vandut de politicienii corupti pentru cativa euro etc. De cate ori se pun banci, borduri, se mai construieste ceva, se mai asfalteaza niste strazi, se mai repara pe ici pe colo, de atatea ori se incarca facturile si banii ajung in buzunarele hotilor, care s-au asezat in functii inalte, ca sa poata fura pe rupte. In Romania nu e criza economica, nu a fost si nu va fi. Doar minciunile si hotiile lor de mare anvergura provoaca o asa-zisa criza economica. S-a distrus mult in tara asta, s-a furat enorm si se minte si mai mult pentru destabilizare. tara a ajuns pe mainile strainilor care trag pe sfori politicienii corupti, ca pe niste marionete de lemn. Pentru acestia nu exista legi de aplicat ca sa putrezeasca in puscarii si ca toate averile enorme stranse de-a lungul furturilor sa fie impartite poporului saracit, bolnav si umilit in lumea intreaga. ignoranta poporului e prea mare, indobitocirea lui cu antenele mincinoase si corupte, marsave si acolite este odioasa, primitiva dar functioneaza din plin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top