Connect with us

Revistateo.ro

Alerta de furtuna solara

Stiri

Alerta de furtuna solara s-a intensificat

Profesorii de la Universitatea din Leed (Marea Britanie) sustin ca alerta de furtuna solara asupra Terrei se mentine si in acest an. Inversarea polilor magnetici ai Pamantului s-ar putea produce mai repede decat se credea, noteaza site-ul The Conversation.

Inversarea polilor magnetici se poate produce oricand

Doi cercetatori de la universitatea britanica sustin ca scutul terestru (campul magnetic) s-ar putea deplasa in urmatorii ani si ar putea produce intreruperea curentului electric pe toata planeta, noteaza Rador.

Primul semnal al inversarii polilor magnetici este cresterea intensitatii furtunilor solare, iar astfel de episoade au avut loc in ultimii ani. Ultima furtuna solara puternica s-a produs in anul 2003. Chiar daca ultimul episod de inversare a polilor a avut loc acum 780.000 de ani, cercetatorii sustin ca pericolul revine. Scutul magnetic al Pamantului isi pierde din forta cu cate 5% in fiecare secol.

Cea mai puternica furtuna solara din ultimele secole a avut loc in anul 1859. Atunci, aurora boreala a putut fi observata din mai multe locuri ale planetei. O furtuna solara puternica ar duce la stingerea tuturor aparatelor electrice de pe planeta. „O astfel de furtuna ar produce economiei mondiale pierderi de miliarde de dolari pe zi”, sustin cercetatorii britanici.

„In ceea ce priveste viata pe Pamant, nu putem prezice in mod definitiv ce se va intampla. Spunem asta pentru ca omenirea moderna nu exista in timpul precedentei inversari”, sustin oamenii de stiinta.

CITESTE SI: VIDEO: Indicii despre sfarsitul Pamantului, intr-un filmulet realizat de NASA

Totusi, specialistii britanici sunt de parere ca lumea a evoluat destul de mult in ultimele secole astfel incat sa poata supravietui unei furtuni solare de proportii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top