Connect with us

Revistateo.ro

Academicianul Valeriu Cotea a murit la varsta de 90 de ani. El era un specialist in viticultura cunoscut la nivel international.

Inedit

A murit academicianul Valeriu Cotea

Academicianul Valeriu Cotea, un specialist in viticultura si oenologie cunoscut la nivel mondial, a murit la varsta de 90 de ani, dupa cinci zile de spitalizare.

Fost cadru didactic la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, academicianul Valeriu Cotea este o figura emblematica a Iasului universitar, fiind un cu­noscator rafinat al stiintei vinului.

Academicianul Valeriu Cotea a fost unul dintre cei mai mari specialisti din Romania in domeniul viticulturii si oenologiei, manifestandu-se deopotriva ca cercetator, practician de exceptie, teoretician si creator de scoala. La varsta de 25 de ani, in 1950, era deja asistent universitar in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ‘Ion Ionescu de la Brad’din Iasi, Facultatea de Horticultura, devenind apoi sef de lucrari, conferentiar, profesor, sef de catedra. Intre anii 1972-1974 si 1984-1986 a fost decan al acestei facultati. Incepand cu 1992 a fost director al Centrului de Cercetari pentru Oenologie – Filiala Iasi a Academiei Romane. A infiintat mai multe plantatii viticole experimentale, colectii ampelografice, care contin descrieri amanuntite ale speciilor si soiurilor de vita de vie, a fondat o statie pilot de vinificatie si un laborator de oenologie, menite sa asigure formarea viitorilor specialisti. In acest scop a elaborat cursuri, manuale si caiete de lucrari practice.

Citeste si: A murit mama Dragului de Raymond

Citeste si: A murit o legenda a filmului romanesc 

Activitatea sa stiintifica de exceptie a fost recunoscuta prin alegerea ca membru corespondent sau membru de onoare a numeroase societati si academii de specialitate din tara si din strainatate: Academia de Stiinte Agricole si Silvice, American Society for Enology and Viticulture, Group International Polyphenols, Academie Suisse du Vin, Accademia Italiana delle Vite e del Vino, Academie Internationale du Vin.

A fost distins de patru ori cu premiul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului din Paris (1982, 1989, 2000, 2008), cu Medaille de la Ville d’Arbois (Franta), Pionero de la Viticultura Mundial (Argentina), Confrade de Merito (Spania), Croix de Chevallier de l’Ordre du Merit Agricole (Franta).

Presedintia Romaniei i-a acordat doua distinctii nationale: Steaua Romaniei in Grad de Cavaler  (2000) si Ordinul National Serviciu Credincios in Grad de Cavaler (2003).

In varsta de 90 de ani, academicianul Valeriu Cotea a fost adus la spital in urma cu cinci zile, dupa ce a fost gasit in stare critica, in soc cardio-respirator, dupa ce s-ar fi inecat cu o felie de portocala.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top