Connect with us

Revistateo.ro

candidoza

Educatie

Totul despre CANDIDOZA! De ce apare, ce simptome are si cum o vindeci!

Candidoza vaginala este provocata de un tip de ciuperca, care poarta numele de Candida, iar cel mai frecvent tip de vaginita micotica este Candida albicans. Specialistii spun ca aproximativ 20-50% dintre femei dezvolta, macar o data in viata, candidoza vaginala. Vezi ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune a vaginului!

Candida albicans este o specie de fungi care se inmulteste si elibereaza toxine. Atunci cand ajunge in vagin aceasta provoaca o vaginita infectioasa, cunoscuta sub numele de candidoza. Vaginul este, in general, protejat de infectii de catre bacili si lactobacili, insa daca acestia sunt distrusi – din cauza unui sistem imunitar slabit sau pentru ca apar inflamatii ale vaginului – riscul de a contacta candidoza este mult mai crescut.

Zona intima devina vulnerabila pentru astfel de infectii dupa un tratament cu antibiotice, imunosupresoare sau chimioterapie, la femeile cu sistemul imunitar slabit, la cele care sufera de diabet zaharat, la femeile insarcinate sau cele care iau anticonceptionale. De asemenea, este posibil si ca absorbantele si tampoanele sau chiar lenjeria intima sa declanseze candidoza vaginala.

CITESTE SI: Ce sunt chisturile vaginale si cum iti dai seama daca suferi de aceasta afectiune

CITESTE SI: Tratează candidoza rapid cu acest ulei binecunoscut

Candidoza nu se poate considera infectie cu transmitere sexuala, deoarece ciuperca numita Candida poate fi prezenta in vagin in mod normal si sa se dezvolte din cauza motivelor mai sus mentionate. Totusi, CANDIDOZA SE TRANSMITE PARTENERULUI SEXUAL, asa ca mare grija!

Ce simptome are candidoza

Cele mai frecvente simptome sunt senzatia de prurit vaginal, senzatia locala de arsura, durere in general si in timpul actului sexual. De asemenea, un simptom poate fi secretia vaginala cu aspect albicios si textura faramicioasa. Totusi, acesta nu e un simptom obligatoriu pentru candidoza.

Se mai poate ca aceasta afectiune sa te faca sa ai pofta de alimente nesanatoase si sa simti nevoia sa mananci mai multe dulciuri decat de obicei.

Pentru confirmarea diagnosticului de candidoza vaginala, se recomanda efectuarea unui consult la medicul ginecolog, care a face o analiza a secretiilor vaginale.

Pentru ca rezultatul examenului sa fie corect, nu se recomanda efectuarea spalaturilor intravaginale si e interzis contactul sexual inainte de consultul la medic. Este permisa si indicata igiena intima a organelor genitale externe cu apa si sapun.

Daca este depistata la timp, tratamentul pentru candidoza este foarte usor, cu medicamente antifungice. Asa ca este foarte important sa mergi la medic inca de la primele simptome!

Tratament candidoza

Cel mai bine este sa urmezi tratamentul recomandat de specialist, care este bazat pe medicamente si un unguient local, tratament ce poate dura intre doua saptamani si o luna. Este posibil sa iti recomande si spalaturi vaginale.

De asemenea, exista pe piata tratamente speciale anti-candidoza, bazate pe substante antifungice.

Si alimentatia contribuie la tratarea candidozei. Alege vegetalele cu frunze verzi, precum varza, broccoli, spanac, mure si mere, peste si carne slaba. Consuma usturoi, caci are efecte antibacteriene si antifungice. Pe parcursul tratamentului, evita produsele cu zahar, caci acesta hraneste ciuperca si intarzie vindecarea.

Tine cont de faptul ca 5% dintre cazurile de candidoza sunt recurente, asa ca risti sa te pricopsesti din nou cu aceasta afectiune genitala chiar daca ai urmat tratamentul. Este bine sa previi acest risc printr-o igiena intima corespunzatoare, un regim alimentar echilibrat si mare atentie la partenerii sexuali. De asemenea, tine cont ca atunci cand depistezi afectiunea sa speli toate prosoapele, lenjeria intima pe care le-ai folosit, astfel incat sa nu contactezi (tu sau alt membru al familiei) din nou boala.

ATENTIE! Acest articol este scris cu titlu informativ si nu inlocuieste vitia la medicul specialist!

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Educatie

To Top