Sanatate
Suplimentele alimentare – când și cum ar trebui să le iei?
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.
În ultimii o sută de ani, din cauza evoluției tehnologice care a acoperit toate domeniile, stilul de viață al oamenilor s-a schimbat din punct de vedere alimentar, de aici și rolul din ce în ce mai crescut al suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, este foarte important de reținut că suplimentele alimentare nu înlocuiesc alimentația zilnică, ci doar o completează.
Ele ajută organismul să realizeze cantitatea necesară de nutrienți pentru activitatea zilnică și sunt utile în cazul în care alimentația nu este suficientă pentru aceasta. De asemenea, pot fi folosite pentru a menține vitalitatea organismului sau pentru a-l proteja de acțiunea factorilor externi, atunci când necesarul de substanțe nutritive asimilat din alimentație nu este suficient pentru a oferi acest sprijin organismului. Este foarte important de știut însă că suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, diagnosticării, atenuării, prevenirii sau vindecării bolilor.
Dacă iei deja suplimente alimentare sau daca urmezi deja un tratament cu medicamente eliberate cu sau fără rețetă, este bine să consulți medicul dacă vrei să iei un anumit supliment alimentar, deoarece acestea pot interacționa și provoca efecte adverse.
La fel de important, este indicat să ceri recomandarea unui medic cu privire la administrarea suplimentelor alimentare în timpul sarcinii, în apropierea unei intervenții chirurgicale sau în cazul în care suferi de o boală cronică.
Altfel, poți experimenta reacții neplăcute sau îți poți pune în pericol sănătatea. Spre exemplu, calciul, în combinație cu anumite medicamente pentru inimă, poate crește nivelul calciului în sânge și poate afecta rinichii. Sau ceaiul verde, folosit în anumite suplimente alimentare pe bază de plante, care conține vitamina K, în cantități mari, poate scădea acțiunea medicamentelor prescrise pentru subțierea sângelui și crește riscul de coagulare a acestuia.
Chiar dacă se eliberează fără rețetă, suplimentele alimentare pot fi dăunătoare pentru sănătate atunci când sunt administrate în doze prea mari, pe perioade extinse de timp sau atunci când nu sunt cu adevărat necesare pentru organism. În plus, efectele suplimentelor alimentare nu apar imediat și depind de modul în care sunt absorbite în organism.
Asta nu înseamnă că, prospectul sau eticheta suplimentului alimentar pe care îl iei sunt opționale. Spre exemplu, administrarea pe termen lung sau în exces a vitaminei A poate cauza dureri de cap, probleme ale ficatului și poate slăbi oasele. Excesul de fier poate provoca greață, vomă și poate afecta mai multe organe, printre care și ficatul.
Pentru a te asigura că iei suplimentul alimentar potrivit și doza corespunzătoare nevoilor tale, cel mai bine este să consulți medicul sau farmacistul.
Mai multe informații despre suplimente alimentare și ce ar trebui să știi ca să le poți folosi corect afli de pe aleginformat.ro, site-ul campaniei de informare și educare „Despre sănătate, cu responsabilitate”.