Connect with us

Revistateo.ro

Leucemia este una dintre cele mai grave boli. Medicii au explicat care sunt semnele care pot indica aceasta boala si ce analize ar trebui facute.

Sanatate

7 semne care indica leucemia. Fiecare femeie trebuie sa le cunoasca

Cele mai multe dintre celulele sanguine produse de corp provin din maduva osoasa. Cei care sufera de leucemie, una dintre aceste celule devine canceroasa. Apoi incepe sa se cloneze sau sa faca pui si acest lucru inseamna ca boala progreseaza.

Exista mai multe „subtipuri“ de leucemie, care sunt definite de tipul de celule sanguine care sufera mutatii, si, de asemenea, de cat de devreme are loc procesul de productie ale celulelor care sufera mutatii, explica Meredith Barnhart, medic specialist la The Leukemia & Lymphoma Society’s Information Resource Center.

Meredith spune ca in mod clar atunci cand este vorba de leucemie nu exista un singur semn sau simptom. „Simptomele depind de subtip“, spune Barnhart. Insa, exista unele simptome care se suprapun.

Semnele indicate de medic pentru leucemie

Piele palida

„Atunci cand se dezvolta leucemie, celule noi [sange], care sunt afectate de cancer, pot depasi maduva osoasa si asa face mai dificil pentru celulele sanatoase sa creasca.“, explica Barnhart. „Pentru ca ai mai putine celule sanatoase, s-ar putea dezvolta anemia, recunoscuta dupa pielea palida.“ Anemia, spun expertii, se recunoaste si dupa maini, care simt tot timpul frigul si sunt adesea inrosite.

Oboseala

Asa cum este cazul pentru multe alte boli, oboseala este un simptom comun pentru leucemie, spune Wadleigh. Daca te simti obosit tot timpul si simti o lipsa de energie permanenta, este recomandat sa mergeti la medic. Anemia poate fi, de asemenea, de vina pentru oboseala.

Infecții sau febra

Celulele sanguine sunt o componenta importanta a sistemului imunitar. „Daca sunt nesanatoase, cum este cazul pentru cei cu leucemie, va puteti astepta sa va imbolnaviti mai frecvent.”, spune Wadleigh. „Infectii sau febra sunt printre cele mai comunte simptome.”, adauga ea.

Probleme cu respiratia

Lipsa de energie si dificultati de respiratie reprezinta semne, spune Barnhart. Mai ales in timpul activitatii fizice, daca observati ca respirati greu si simtiti ca nu aveti aer, este bine sa mergeti la medic.

Vindecarea lenta a ranilor

In cazul in care v-ati taiat si observati ca rana se vindeca greu, acesta ar putea fi un semn, spune specialistul. Punctele rosii pe piele poate rezulta, de asemenea, de la leucemie. „Punctele rosii apar de obicei pe membrele inferioare.,“ adauga Wadleigh.

Alte simptome

Desi nu sunt la fel de comune ca cele cinci simptome mentionate mai sus, transpiratiile nocturne si dureri ale articulatiilor pot fi semne date de leucemie, spune Barnhart.

„Pierderea in greutate poate sau nu poate fi un simptom, in functie de subtip.“ mai spune Wadleigh. Ea mentioneaza, de asemenea, sangerari nazale, inflamarea ganglionilor limfatici, febra sau frisoane ca posibile simptome.

Ficatul gras apare atunci cand grasimea este intre cinci si zece la suta din greutatea sa totala. Fiind unul dintre organele vitale, este esential sa iei masuri imediate atunci cand constati o stare generala de rau.

Cum este depistata leucemia

In cazul in care, in functie de simptome, medicul suspecteaza leucemia, va solicita efectuarea unor teste de sange pentru a verifica numarul de globule albe si rosii si trombocitele, explica Barnhart. „In cazul in care rezultatele ridica probleme, este recomandat sa mergeti la un hematolog. Acesta care specializat in tulburari de sange .”, spune ea. „Testarea mai specializata poate oferi un diagnostic clar.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top