Connect with us

Revistateo.ro

ULTIMA ORA. Un cercetator de origine romana a luat Nobelul pentru Chimie

Stiri

ULTIMA ORA. Un cercetator de origine romana a luat Nobelul pentru Chimie

Un cercetator de origine romana a luat Nobelul pentru Chimie anul acesta, alaturi de alti doi oameni de stiinta. Stefan W. Hell a primit aceasta distinctie prestigioasa, anunta astazi Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinte din Suedia.

Stefan W. Hell este aradean si este membru de onoare al Academiei Romane, din 2012. W. Hell este directorul Institutului pentru Chimie Biofizica Max Plack din Gottinge, Germania si director al Centrului german pentru cercetari impotriva cancerului din Heidelberg. Aradeanul Stefan a studiat la Universitatea din Heidelberg si tot la aceeasi universitate a obtinut un doctorat in fizica, in anul 1990.

Romanul Stefan W. Hell este cetatean german si a primit, inainte de premiul Nobel, o distinctie din partea statului german pentru inovatie, premiul „Deutscher Zukunftspreis” (noiembrie 2006), dar si alte premii la nivel international.

Motivul pentru care a primit Nobelul este pentru introducerea in anul 2000 a conceptului de „golire prin emisie stimulata” (STED/ stimulated emission depletion. O alta realizare importanta a lui Stefan W. Hell este infiintarea unui departament de Nanobiofotonica.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top