Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si superstitii de Sfantul Haralambie

Stiri

Traditii si superstitii de Sfantul Haralambie

Pe 10 februarie, romanii il serbeaza pe Sfantul Haralambie si respecta o serie de traditii si obiceiuri. Vezi ce superstitii sunt legate de aceasta zi importanta.

Ziua Sfantului Haralambie este o zi de post. Acest sfant este cunoscut ca pazitor al oamenilor bolnavi, iar cei care se roaga la el stau departe de necazuri si boli.

In traditia romaneasca, taranii il vedeau adesea pe Sfantul Haralambie sub forma de schelet. Acest sfant este asociat cu moartea, cu puterea de a depasi granite spirituale. Cea mai infricosatoare boala pe care o domnea era ciuma, spune legenda.

Sfantul Haralambie a suferit chinuri cumplite pentru Hristos. Credinta lui a fost nemarginita, iar Biserica l-a trecut cu nume de mare mucenic primind darul facerii de minuni.

Haralambie ii protejeaza pe cei bolnavi tamaduindu-i de boli precum ciuma sau nebunia. Se spune ca Haralambie poate scoate demonii din oameni si ii apara pe cei inocenti si buni.

Rugaciunea catre Sfantul Antonie cel Mare, care te scapa de saracie si blesteme

Rugaciunea Sfantului Haralambie

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Haralambie

De Ziua Sfantului Haralambie se tine post negru si nu se munceste. Sfantul cu coasa poate curma vietile oamenilor si ii poate chinui daca fac pacate si il supara pe Dumnezeu.

1. O zi importanta pentru animalele taranilor

Oamenii de la tara au grija mai mult ca in orice zi de animalele lor. Ziua Sfantului Haralambie este importanta pentru pasari, cai, vite, caini si porci. Taranii nu au voie sa curete grajdurile in aceasta zi importanta. De asemenea, daca animalele cer sa fie adapate prea des sau vor mancare mai multa, ingrijitorii nu au voie sa ignore mugetele lor.

2. Se bea apa sfintita

Pe vremuri, de Sfantul Haralambie se facea agheasma la biserica si se bea pentru sanatate, scrie diane.ro. In ajunul zilei, se stropesc grajdurile si cotele cu apa sfintita pentru binecuvantarea animalelor. Se pot uda si ogoarele si livezile pentru prosperitate in agricultura.

3. Coliva si colac sfintite pentru bunastare

Oamenii duc coliva si colaci la biserica pentru a fi sfintite. Aceste alimente se dau faramitate pasarilor de curte.

4. Colaci sfintiti pentru oamenii bolnavi

Colacii sfintiti se ofera si oamenilor, nu doar animalelor. Cei bolnavi trebuie sa manance colaci sfintiti pentru ameliorarea durerilor si prevenirea acestora.

5. Obicei neortodox: Femeile goale isi inconjoara casele

Un obicei nu tocmai bisericesc spune ca femeile care isi arunca toate hainele de pe ele si inconjoara casa in pielea goala vor tine caminul ferit de Diavol.

Sursa foto: dositeea.blogspot.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top