Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Sanzaiene

Stil de viata

Traditii si obiceiuri de Sanzaiene

Traditii si obiceiuri de Sanzaiene. In data de 24 iunie se praznuieste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, iar in calendarul popular aceasta zi este cunoscuta sub numele de Sanzaiene. Denumirea este mai des intalnita in Ardeal, in timp ce in Muntenia si Oltenia ziua de 24 iunie este intalnita sub denumirea de Dragaica.

Exista o multime de traditii si obiceiuri de Sanzaiene, pe care oamenii din toate colturile Romaniei le tin in aceasta zi. In popor Sanzaienele sunt considerate a fi femei extrem de frumoase cu puteri magice. Cei care le cinstesc astazi vor avea parte de noroc, belsug si mult spor pe tot parcursul anului, iar cei care nu iau in seama sarbatoarea vor fi blestemati. De aceea este important ca oamenii sa nu munceasca la camp sau in gospodarie, sa nu spele si sa nu arunce gunoiul din casa.

CITESTE SI: RUGACIUNEA LUI IISUS GRABNIC AJUTATOARE

CITESTE SI: CE SA NUF ACI DE SFANTUL IOAN BOTEZATORUL

Ziua de Sanzaiene este ziua perfecta pentru culesul plantelor de leac. Femeile de la tara au obiceiul de a merge la cules fel si fel de plante vindecatoare in aceasta noapte, cand se spune ca puterea lor este nemarginita si pot vindeca chiar si cele mai crunte boli. Tot astazi se culeg flori mici si galbene numite sanzaiene, din care se impletesc coronite care se agata apoi la poarta sau prin curte. Acestea pazesc gospodaria de duhurile rele.

In noaptea de Sanzaiene fetele nemaritate isi pun sub perna aceste flori in speranta ca isi vor visa sortitul. In unele zone coronitele impletite se arunca peste casa. Daca ele raman pe acoperis inseamna ca fata respectiva se va casatori in acel an.

In zona Olteniei fetele se aduna in grupuri de 5 sau 10, se imbraca in alb si formeaza „Alaiul Dragaicei”. Una dintre ele poarta spice de grau impletite pe cap, iar celelalte danseaza in jurul ei. Ele merg prin tot satul si danseaza in speranta ca toti satenii vor fi feriti de rele.

sursa foto: trilulilu.ro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top