Connect with us

Revistateo.ro

Ce sa nu faci de Sfantul Ioan Botezatorul

Stil de viata

Ce sa nu faci de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Credinciosii ortodocsi praznuiesc in data de 24 iunie Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare cunoscuta in popor sub numele de Sanzaiene sau Dragaica. In general, Biserica Ortodoxa serbeaza ziua mortii sfintilor, insa exceptie de la aceasta regula fac Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc cu aproximativ 6 luni inainte de nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, iar sarbatoarea a fost atestata documentar in secolele IV – V. De atunci si pana in zilele noastre s-au format o multime de obiceiuri, traditii si superstitii care se tin in aceasta zi in toate colturile tarii, insa in special in zonele rurale.

CITESTE SI: TRADITII SI OBICEIURI DE SANZAIENE

CITESTE SI: CELE MAI PUTERNICE RUGACIUNI ALE PARINTILOR PENTRU COPII

In aceasta zi crestinii ortodocsi merg la biserica pentru a asculta Sfanta Liturghie, dupa care se retrag la casele lor si se odihnesc. Astazi nu ai voie sa muncesti nici la camp, nici in gospodarie. Femeile nu au voie sa spele rufe, sa gateasca sau sa toarca. In unele zone exista obiceiul ca ele sa mearga la camp sa culeaga flori si plante tamaduitoare. Se spune ca in ziua de Sfantul Ioan Botezatorul acestea au o putere mai mare ca niciodata si pot vindeca chiar si boli grave.

In popor aceasta zi este dedicata dragostei. Fetele se imbraca in alb, se organizeaza in grupuri si merg sa danseze pe la portile oamenilor pentru ca acestia sa fie feriti de rele. Tot astazi femeile nemaritate isi pot afla sortitul, daca pun sub perna un buchetel de sanzaiene. Se spune ca ele ii vor visa pe timpul noptii pe cei cu care se vor casatori.

Este bine ca aceasta zi sa fie respectata si sa nu se munceasca pentru ca ghinionul sa nu se abata asupra niciunei gospodarii. In trecut oamenii considerau ca cei care nu tin ziua de Sanzaiene vor fi blestemati de acestea si vor avea numai necazuri.

sursa foto: crestinortodox.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top