Connect with us

Revistateo.ro

Traditii de Sfantul Andrei. Ce obiceiuri respecta romanii

Stil de viata

Tradiții de Sfântul Andrei. Ce obiceiuri respectă românii

Romanii respecta o serie de traditii de Sfantul Andrei, protectorul tarii noastre. Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe 30 noiembrie. In folclorul romanesc, numele Sfantului Andrei este legat de lupi. I se mai spune si Apostolul Lupilor. De altfel, Lupul este simbolul sanctuarelor Daciei.

Conform legendei, lupii au fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei. Lupii au fost aproape de Apostolul Andrei. Se spune ca aceste animale l-au vegheat prin pustia Dobrigei spre Pestera care i s-a oferit adapost. Sfantul Andrei este cel care i-a crestinat pe romani. Acestui Apostol ii datoram credinta in Dumnezeu si in Iisus Hristos.

Traditii de Sfantul Andrei. Ce obiceiuri se respecta

1. O legenda din perioada medievala spune ca lupii capata puteri supranaturale pe 30 noiembrie si ii bantuie pe oameni. Acestia prind glas omenesc si spun lucruri ingrozitoare. Cei care sunt atacati sau muscati de lupi in seara de 30 noiembrie se vor transforma in varcolaci.

2. Crestinii pot alunga spiritele rele, moroii si strigoii care isi fac de cap in noaptea din 30 noiembrie. Pentru a tine la distanta aceste duhuri necurate, ei pun catei de usturoi in toate colturile casei, dar si in grajduri sau alte anexe ale gospodariei.

3. Cu usturoi se ung si pragurile caselor, mobilierul din preajma icoanelor din casa sau grindele. Usturoiul alunga vrajitoriile si aduc sanatate si bunastare in casa.

4. Copiilor li se face cruciulita cu usturoi pe mana si li se de mancare cu usturoi ca sa nu cada prada vrajitoriilor.

5. Fetele nemaritate isi pot vedea ursitul. Domnisoarele pun sub perna un fir de busuioc inainte de culcare. Se spune ca daca isi vor vedea viitorul sot, se vor marita in curand, iar daca nu-si vor vedea ursitul nu se vor casatori in anul ce vine.

6. Fetele isi pot vedea ursitul nu doar cu ajutorul busuiocului. Tinerele nemaritate trebuie sa aprinda doua lumanari si sa le tina in mana. In acest timp, ele trebuie sa priveasca intr-un pahar cu apa in care a fost aruncata o verigheta sfintita pentru cununie. Se spune ca in apa limpezita pot vedea chipul viitorului sot.

7. De Sfantul Andrei, se pune grau la incoltit. Gospodarii afla cum va fi recolta din anul urmator si daca trebuie sa isi apere ogoarele de capriciile vremii.

CITESTE SI: Cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei

8. Batranii spun ca vremea din noaptea Sfantului Andrei ne anunta cum va fi iarna. Daca cerul va fi senin, vom avea o iarna blanda. Daca va fi extrem de frig si acoperit cu nori ori va ploua sau va ninge și se mai spune ca iarna va fi aspra.

9. Tot de Sfantul Andrei, fetele masoara noua cesti cu apa plina, le toarna intr-un castron si le aseaza sub icoana. A doua zi, in zori, le masoara din nou. Daca va mai ramane apa pe fundul castronului, fie si cateva picaturi, atunci vor avea noroc.

10. In aceasta zi romanii cred ca lupul devine mai sprinten si prada nu ii va mai scapa. Ziua se serbeaza prin odihna si relaxare și nu se lucrează în această zi de sărbătoare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top