Connect with us

Revistateo.ro

Totul despre Strigoi

Stil de viata

Totul despre Strigoi

Strigoii (aceeasi forma la plural ca si la singular) sunt, in mitologia romaneasca, sufletele rele ale mortilor, despre care se crede ca ar iesi noaptea din mormant si s-ar transforma intr-un animal sau intr-o aparitie fantomatica, pentru a pricinui rele celor vii.

Acest cuvant este derivat din cuvantul roman „striga”, care este la randul sau legat de italienescul strega, ce inseamna vrajitoare. In folclor apar multe referinte la aceste entitati, prin povestile cu strigoi.

Tudor Pamfile (Mitologie romaneasca) ii defineste astfel: Strigoiul, stragoiul (fem. strigoaica), moroiul (denumire folosita mai ales in Ardeal si in partile apusene ale Munteniei, precum si in Oltenia), vidma (Bucovina), varcolacul sau Cel-rau, mai este numit de catre meglenoromani si vampir.

Nasterea strigoiului
Strigoiul se naste ca orice copil, dar are, in schimb, un semn distinct: o chitie, perdea pe cap , o camasa pe corp sau o caciulita pe piele. Un astfel de copil este nascut de o femeie care, fiind insarcinata, bea apa necurata, amestecata cu bale diavolesti sau cand o astfel de femeie iese noaptea afara cu capul gol. Atunci, Satana vine si-i pune pe cap o chitie rosie, precum a sa. Pentru a preintampina transformarea copilului in strigoi, chitia trebuie indepartata de pe capul copilului cat mai repede, caci altfel se zice ca copilul o trage si o inghite, transformandu-se.

Identificare
Se zice ca strigoiul este chel in crestetul capului. El nu mananca usturoi si ceapa, se fereste de tamaie, iar inspre sarbatoarea de Sfantul Andrei doarme afara. Sira spinarii ii este prelungita in forma de coada, acoperita cu par.

Strigoii si fenomenele meteorologice
Daca intr-un sat este seceta, inseamna ca acolo este o strigoaica (impiedica ploile); daca ploua cu piatra (grindina), Dumnezeu le pedepseste pe strigoaicele care nu lasa „sa ploua ploaie curata”, iar daca ploua cu soare, se crede ca una din strigoaice se marita.

Cine se poate transforma in strigoi
Copiii care mor nebotezati; mortii care in timpul vietii au facut multe rele, au fost vrajmasi; cei care mor de o moarte „grabnica” (spanzurati, inecati, impuscati, …); bolnavii care in timpul convalescentei raman nesupravegheati si trece peste ei o pisica sau mortii nepaziti peste care au trecut pisici, caini, soareci, gaini sau orice alta pasare. De aici provine datina de a pazi mortul cand este in casa.
Exista strigoi vii si strigoi morti. Cand este luna noua, strigoii ies din morminte sau isi parasesc trupul si incep sa danseze sau sa faca tot felul de rautati. Noaptea lor este aceea deSfantul Andrei.

Primejdii
Strigoii iau laptele de la vaci, iau mana graului, puterea oamenilor, opresc ploile, aduc grindina si aduc moartea printre oameni si printre vite. De Sfantul Gheorghe flacaii uda fetele pentru ca acestea sa nu aiba de suferit de pe urma strigoaicelor, dar si pentru a nu se transforma in aceste fapturi.

Pentru omorarea acestora, se cauta mormantul celui presupus a fi strigoi si i se citeste randuiala de catre preoti si i se bate in inima un par de stejar, de tisa sau de frasin, se inteapa cu un cui sau un cutit, pentru a ramane legat de sicriu si a nu putea iesi pentru a face rautati.

Astazi, la Teo show, vom dezbate aceasta tema alaturi de urmatorii invitati: Mariana Calfa, Adi Minune, Nicusor Micsoniu si Nicoleta Moldoveanu.

Sursa: Wikipedia

1 Comment

1 Comment

  1. Gabriela

    2014-04-05T02:16:53+03:00 at 2014-04-05T02:16:53+03:00

    Draga Teo, legat oarecum de tema ta de astazi, trebuie sa iti povestesc succint ceva, care pe mine m-a bulversat in 2001, cand bunicul meu a murit (Dumnezeu sa il odihneasca). Eram la Iasi la facultate atunci. Mama mi-a dat vestea ingrozitoare, urma ca a 2a zi sa plec spre casa, pt nefericitul eveniment. Noaptea respectiva l-am visat pe bunicul care imi cerea o pereche de sosete. Iti dai seama ca a doua zi, am cumparat sosete, tuica (ca ii placea), si ceva de mancare, si le-am dat de pomana paznicului de la camin. Apoi am plecat de la camin spre casa. I-am spus mamei de vis, si a ramas extrem de uimita, pentru ca fusese la cumparaturile pentru bunicul (costum, pantofi, sosete, camasa, prosoape, lumanari, etc), fusese insotita de o ruda pe care bunicul nu o prea o avea la inima, adica nu ii prea placea. Ei bine, dupa toate cumparaturile facute pe la diverse magazine, mamei mele nu i-au mai ramas bani pentru sosete, si a imprumutat acei bani pentru sosete de la acea ruda, care nu era pe placul bunicului. Cum de bunicul mi-a aparut in vis in acea noapte sa imi ceara sosete, pe care nu voia probabil sa le accepte din partea acelei rude???
    Probabil exista viata dincolo de viata, probabil ca sunt multe necunoscute intr-o ecuatie pe care poate ca noi oamenii o evitam.

    Iti urmaresc emisiunile, cand se poate. Te admir foarte mult, esti o femeie extraordinara, plina de umor, inteligenta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top