Torturi
Tort – sah
Tort – sah. PENTRU BLATUL CU MIGDALE
225g de unt sarat foarte moale, plus extra pentru a unge tava
225g de zahar
225g faina amestecata cu ½ lingurita praf de copt
85g de migdale macinate
3 oua mari
½ lingurita extract de vanilie
½ lingurita extract de migdale
1 lingura de lapte
PENTRU BLATUL CU TRANDAFIRI
225g de unt sarat foarte moale
225g de zahar
225g faina amestecata cu ½ lingurita praf de copt
85g de migdale macinate
3 oua mari
½ lingurita extract de vanilie
1 lingurita apa de trandafiri (o gasesti in magazinele arabesti)
1 lingura de lapte
un strop de colorant alimentar artificial roz (vezi Secretele succesului, in dreapta)
PENTRU UMPLUTURA SI GLAZURA
1 borcan gem de caise
1 lingurita apa de trandafiri
putin zahar pudra, pentru presarat pe suprafata de lucru
1kg de martipan alb (nu-l vei folosi pe tot, dar mai bine sa-ti ramana decat sa nu ai destul)
Mod de preparare Tort – sah
1. Incinge cuptorul la 160°C. Unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt 2 forme de tort cu diametrul de 18cm.
2. Incepe cu blatul cu migdale: pune toate ingredientele intr-un bol si omogenizeaza-le cu ajutorul unui mixer. Cantareste compozitia si imparte-o exact pe jumatate in cele 2 tavi. Da-le la cuptor 30 de minute – o scobitoare introdusa in mijlocul compozitiei ar trebui sa iasa curata, la final. Lasa blaturile sa se raceasca in tavi 15 minute, apoi scoate-le pe un gratar pentru prajituri, pentru a se raci complet. Intre timp, prepara cel de-al doilea tip de blat.
3. Pentru blatul de trandafiri, curata tavile, apoi unge-le si tapeteaza-le asa cum ai facut anterior. Mixeaza untul, zaharul, amestecul de faina cu praf de copt, migdalele macinate, ouale, vanilia, apa de trandafiri si laptele la fel ca precedentele ingrediente. Cand compozitia devine fina, adauga putin colorant roz, strop cu strop, pana obtii o culoare frumoasa – culoarea se va estompa in timpul coacerii, asa ca obiectivul de acum ar trebui sa fie o nuanta intensa. Cantareste compozitia, imparte-o in doua si tine-o la cuptor aceeasi durata. Raceste blaturile la fel ca pe cele de dinainte.
4. Cand blaturile s-au racit, acopera-le si da-le la frigider 30 de minute – astfel, se vor taia mai usor.
5. Dezveleste-le si, daca s-au umflat in centru, uniformizeaza-le inlaturand excesul. Decupeaza cate un cerc cu diametrul de 6cm in centrul fiecarui blat (o forma de biscuit cu diametrul de 6cm este ideala; in lipsa ei, decupeaza-ti un substitut din hartie) si pune-le deoparte. Apoi taie un cerc cu diametrul de 12cm pornind din centrul fiecarui blat – urmareste cu cutitul conturul unei farfurii puse deasupra (sau foloseste tot un substitut din hartie). Astfel, din fiecare blat, trebuie sa obtii un disc de 6cm, un inel de 12cm si un inel de 18cm.
6. Inlocuieste inelele din mijloc de la blaturile cu migdale cu inelele din mijloc de la blaturile cu trandafiri si potriveste la loc cercurile puse deoparte. Ai mare grija cum tii bucatile de blat, pentru a evita ruperea lor sau faramitarea marginilor. Ar trebui sa obtii 4 blaturi care arata ca niste tinte pentru sageti sau arcuri.
7. Incalzeste gemul de caise pana se topeste, apoi strecoara-l si incorporeaza in el apa de trandafiri. Cu ajutorul unei pensule, unge un blat cu acest amestec, apoi suprapune un alt blat, care sa nu fie identic cu primul. Repeta operatiunea pana la ultimul strat. Asaza tortul pe un platou.
8. Presara pe suprafata de lucru putin zahar pudra si intinde martipanul sub forma de cerc, pana este suficient de mare pentru a acoperi tortul (foloseste o sfoara pentru a masura tortul; vezi in dreapta). Unge cu gem tortul atat pe partea superioara, cat si pe laterale. Cu ajutorul unui sucitor ridica martipanul si asaza-l pe tort, apoi apasa-l usor sa se lipeasca pe laterale. Taie martipanul in exces de la baza tortului, apoi decoreaza dupa preferinte. Taie-l felii si serveste-l cu ceai. Poate fi pastrat pana la 3 zile intr-un vas inchis etans.
sursa: GoodFood.