Connect with us

Revistateo.ro

STUDIU. Avem tehnologii, dar intelegem greu

Inedit

STUDIU. Avem tehnologii, dar intelegem greu

Oamenii de stiinta din Norvegia au realizat un studiu potrivit caruia, daca citim povesti de pe un dispozitiv electronic modern precum tabletele Kindle ori alte tipuri de electronice, avem dificultati in a intelege si a urmari subiectul.

Relatia directa pe care cititorul o are cu cartea este esenta cultivarii cititului. In varianta electronica, cartea nu are miros si cititorul nu este tentat sa dea pagina cu pagina pentru a vedea ce se intampla mai departe, pentru a acumula informatia. Cercetatorii sustin ca persoanele care citesc de pe dispozitive electronice sunt mai putin curioase realmente despre desfasurarea actiunii din poveste.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 50 de cititori carora li s-a dat sa citeasca aceeasi nuvela, o carte de 28 de pagini scrisa de Elizabeth George. 25 dintre participanti au citit cartea de pe un Kindle, iar ceilalti au rasfoit cartea in forma ei naturala. Concluzia studiului: cei care au citit cartea pe tableta si-au amintit mai putin lucruri legate de poveste decat cei care au avut cartea fizic in mana.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu niste elevi din clasa a X-a. 72 de liceeni au fost impartiti in doua grupe: prima grupa a citit un text in forma tiparita iar a doua grupa de pe ecranul computerului. Concluzia a fost aceeasi: Cei care au citit textul tiparit au retinut mai multe informatii.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top