Connect with us

Revistateo.ro

Semnificatii pentru semnul crucii

Stil de viata

Semnificatii pentru semnul crucii

Toate religiile lumii au cate un simbol sau mai multe simboluri care intregesc cele mai importante elemente ale spiritualitatii. La crestini, semnul crucii semnifica misiunea omului pe pamant, sacrificiile pe care trebuie sa le faca pentru curatirea sufleteasca si inchinarea in fata Creatorului.

Semnul crucii este cunoscut ca gest liturgic inca din vremea apostolilor. In momentul in care iti faci cruce trecand pe langa o biserica sau langa o cruce de piatra ori de lemn se intampla o serie de lucruri. Preotii sustin ca semnul crucii te protejeaza in fata obstacolelor, mai ales daca treci printr-un loc aglomerat ori intunecat sau esti la un examen important.

Din punct de vedere psihologic, atunci cand iti faci cruce, traiesti o eliberare si capeti mai mult curaj in actiunea ce urmeaza. Tertulian (scriitor crestin din secolul al III-lea) spunea ca „este semnul prin care ne despartim cei credinciosi de cei necredinciosi si ne recunoastem”.

Tipuri de cruciulite care poarta noroc

De ce sa mergi in pelerinaj la PESTERA SFANTULUI ANDREI? E un loc UNIC!

Tot legat de cruce, apare urmatoarea dilema: de ce ortodocsii isi fac cruce de la dreapta la stanga si catolicii invers? Este vorba despre traditii diferite, despre datini care s-au schimbat mai ales din cauza schismei intre biserici, dar nu reprezinta un pacat daca este facuta de la stanga spre dreapta. Crucea simbolizeaza misiunea, traseul fiecaruia in viata. Nu degeaba se spune ca fiecare are propria cruce de dus si nicio greutate nu poate fi comparata cu cealalta.

Insa, crucea vietii nu simbolizeaza doar necazurile care ne intaresc si fara de care nu am putea invata nimic, ci face referire si la misiunea spirituala a fiecaruia, caci, dupa ce Iisus Hristos a fost rastignit, acesta a inviat din morti. Asta inseamna ca dupa fiecare treapta spirituala dificila, urmeaza o eliberare, adevarata cale spre fericire.

Ce simbolizeaza fiecare deget cu care ne facem cruce?

In momentul in care iti faci semnul sfintei cruci, te daruiesti in totalitate Domnului si celor sfinte pe calea crestina a desavarsirii. Crestinul care isi face cruce emana evlavie, nadejde si smerenie. Cele trei degete simbolizeaza Sfanta Treime: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant. Celelalte doua degete care nu sunt impreunate semnifica viata si moartea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top