Connect with us

Revistateo.ro

Acestea sunt semnele de avertizare că pancreasul este inflamat. Care sunt cauzele și cum pot fi identificate și tratate.

Sanatate

Semne de avertizare că ai pancreasul inflamat și cum te poți trata

Pancreasul, numit și organul ascuns, este localizat în cavitatea abdominală, în spatele stomacului. Mai exact, el este situat sub ficat, între stomac și coloana vertebrală.

Pancreasul este compus din cap, corp și coadă. Capul pancreasului este înconjurat de duoden. În interiorul pancreasului există mici ducte sau tuburi, care transportă lichidele produse de pancreas în ductul pancreatic. Acest canal poartă fluidele de-a lungul pancreasului d ela coadă la cap și către duoden.

CITEȘTE ȘI: Cancerul ovarian, ucigașul tăcut. Rata de supraviețuire în cazul cancerului ovarian este cea mai scăzută

Tubul biliar comun traversează prin secțiunea capului pancreasul, transportând bila din ficat și vezica biliară în intenstinul subțire.

Bolile pancreauslui

Pancreatita acută înseamnă inflamație acută a pancreasului, cu grade variate de severitate, afectând funcționrea întregului organism în stadiile grave. Deși este considerată o afecțiune specifică celor care iubesc alcoolul, pancreatita acută poate avea și alte cauze:

– antrenarea unei pietricele din vezicula biliară pe canaul coledoc

– infecții virale, bacteriene sau parazitare

– trigriceride crescute

– hipercalceia

– unele medicamente

– leziuni ce comprimă calea biliară principală.

Simptomele pancreatitei sunt reprezentate de:
– durere abdonimală în capul pieptului, merge în spate în coloana vertebrală

– rezistența la analgezicele uzuale

– greață și vărsături ce nu cedează la nicio medicație

– febră

– tensiune arterială scăzută

– puls ridicat

– dificultăți la respirație.

Diagnosticul include testele sanguine care arată amilaza și mipaza crescute, leucocitele, fibrimogenul crescut, transaminazele mărite.

Testele imagistice pentru pancreatita acută sunt: ecografia abdominală, care evidențiază mărirea în dimensiune a pancreasului și, eventual, cauza pancreatitei.

În pancreatita acută se pot forma chisturi, adică zone fluide fără o delimitare precisă, ce apar la aproximativ o lună de la atac. Ele evoluează în funcție de dimensiunile lor și pot necesita drenare chirurgicală.

La această intervenţie chirurgicală se impune o grijă deosebită, deoarece fisurarea spontană a chistului poate provoca o catastrofă abdominală gravă, peritonită, hemoragii, septicemie, şoc şi deces. De reţinut că formarea de chisturi adesea recidivează.

Cancerul pancreatic

Cancerul de pancreas este o afecțiune severă. Tendința este de creștere a numărului de cazuri diagnosticate cu această cumplită boală, mai ales după vârsta de 50 de ani. Din păcate, cancerul pancreatic acționează tăcut și devine simptomatic când deja este prea târziu. Din cauza agresivității, supraviețuirea după diagnosticare, și chiar sub tratament, este de aproximativ este de 6 luni, maxim un an.

Cauzele frecvente sunt:

– fumatul

– alcoolul

– dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi, prăjeli

– pancreatita cronică

– un istoric familial de cancer pancreatic ( dacă există două sau mai multe rude diagnosticate cu această boală, riscul este de 50 de ori mai mare decât la cei care nu au în familie astfel de cazuri)

– un istoric familial de polipi colonici

1 Comment

1 Comment

  1. anca

    2017-10-13T22:39:54+03:00 at 2017-10-13T22:39:54+03:00

    scrie de pancrea dar cum te poti vindeca????de pancreatita cronica

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top