Connect with us

Revistateo.ro

S-a modificat modul de calcul al vechimii în muncă. Toți românii trebuie să știe formula

Stiri

S-a modificat modul de calcul al vechimii în muncă. Toți românii trebuie să știe formula

În rândurile de mai jos îți vom explica cum se calculează vechimea în muncă. Toți românii ar trebui să știe asta! Iată ce a transmis Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP)!

Legea recentă privind pensiile, care propune recalcularea tuturor pensiilor existente începând cu 1 septembrie, analizează trei aspecte deosebit de semnificative în stabilirea vechimii în muncă.

Calcularea vechimii în muncă

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat pentru Adevărul că în determinarea cuantumului pensiei sunt incluse: perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive, care reprezintă exact acele perioade considerate echivalente cu vechimea în muncă, dar pentru care nu s-au achitat contribuții către sistemul public de pensii.

În ceea ce privește perioada de contributivitate, cuantumul pensiei este calculat prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data implementării proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

Ce este perioada de necontributivitate

Perioada de necontributivitate reprezintă intervalul de timp considerat ca vechime în muncă, fără a plăti contribuții către sistemul de pensii. Această perioadă cuprinde perioadele asimilate, cum ar fi stagiul militar, participarea la cursurile de zi ale unei facultăți sau masterat recunoscute de statul român, perioada de șomaj sau concediul de creștere a copilului până la vârsta de 2 ani, precum și concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale.

„Pentru aceste perioade asimilate vechimii – stagiul militar, facultatea la zi și șomajul, etc -, pentru fiecare an se acordă 0,25 puncte”, a precizat Daniel Baciu.

Prin urmare, o persoană care a trecut prin stagiul militar timp de 6 luni, a urmat facultatea timp de 5 ani și a fost în șomaj timp de 6 luni va obține un scor de 1,5.

Calcularea punctelor de stabilitate

Pentru stagiul contributiv efectuat pe o perioadă mai mare de 25 de ani, se atribuie un anumit număr de puncte de stabilitate în următorul mod:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Suma totală de puncte acumulată de către asigurat este rezultatul adunării punctajelor anuale ale acestuia, incluzând și cele corespunzătoare perioadelor de necontributivitate, împreună cu numărul de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului este calculat prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top