Connect with us

Revistateo.ro

Rugăciunea către Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor

Credinta

Rugăciunea către Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor

Pe data de 27 octombrie, credincioșii ortodocși îl părznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureștilor. Dimitrie cel Nou a trăit în satul Basarabov, în vremea împăraţilor româno-bulgari. El a fost păstor de vite, iar după o perioadă s-a călugărit.

A trăit într-o peşteră din apropierea mănăstirii, unde a petrecut ani la rând în post aspru şi rugăciune, izolat de lume şi de ceilalţi monahi. A fost în permanenţă o pildă vie de aleasă viaţă creştină pentru ceilalţi călugări şi pentru obştea credincioşilor, iar după ce a plecat dintre noi, acesta a fost considerat sfânt.

Citește și: ugăciunea celor care nu pot avea copii

Se spune că atunci când şi-a simţit sfârşitul, s-a dus pe malul râului Lom şi s-a aşezat între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu. Acel loc a fost acoperit cu apă. Sfântul Dimitrie cel Nou s-a arătat în vis unei copile, căreia i-a spus că dacă îl va scoate din apă, o va face bine. Copila le-a spus părinţilor ce a visat, iar la locul unde de multe ori se arăta o lumină, s-au adunat mulţi preoţi şi săteni. Ei au găsit sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie, pe care le-au dus în satul Basarabov.

Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în iulie 1774, fiind dăruită de generalul rus Petru Saltacov. Sfântul Dimitrie cel Nou a devenit de atunci ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii Ţări Româneşti.

Mulţi credincioşi au fost ajutaţi de Sfântul Dimitrie cel Nou, sfânt ocrotitor în necazuri şi vindecător.

Rugăciune miraculoasă către Sfântul Dimitrie cel Nou

Se spune că rugăciunea către Sfântul Dimitrie cel Nou este miraculoasă:

Cheama in taina sicriul tau, sfinte, pe toti cati pa¬timesc in nevoi: cei ce sunteti bantuiti de duhuri rele, de fri¬guri si de ciuma, veniti cu credinta si cu dragoste, de va atin¬geti de moastele Sfantului Dimitrie si fara de plata va primiti sanatatea.

Stih: Sfinte Cuvioase Parinte Dimitrie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Umpli de buna mireasma duhovniceasca pe toti, din sicriul moastelor tale. Pentru aceasta cu rugaciunile tale, ingroapa pe cei ce vor sa ne dea pierzarii, in luciul cel fara de fund. Ca al doilea Moise al nostru te avem, de la Dumnezeul parintilor nostri.

Rugaciune catre Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor

Aparatorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de multumiri aducem tie, noi, nevrednicii; si ca cel ce esti minunat si preamilostiv, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile ca sa cantam tie: bucura-te, facatorule de minuni, Sfinte Parinte Dimitrie!

Icos 1:
Ingerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Parinte Dimitrie, ingerul cel pamantesc, vazandu-te cum in trup fiind ai biruit pe demonul cel fara de trup si de minunile tale spaimantandu-se au stat cantandu-ti unele ca acestea:

Bucura-te, cel ce esti om ceresc;
Bucura-te, cel ce ai fost inger pamantesc;
Bucura-te, ca nu te-ai amagit de lacomia stramoseasca;
Bucura-te, ca ai vietuit mai presus de fire si de om;
Bucura-te, ca prin smerenie cele inalte ai dobandit;
Bucura-te, ca pe vrajmas, lesne l-ai biruit;
Bucura-te, ca, la fel cu Abel, jertfe prin rugaciuni ai inaltat;
Bucura-te, cel ce trupul tau rob duhului l-ai facut;
Bucura-te, cel ce te-ai facut comoara duhovniceasca;
Bucura-te, cel ce te-ai suit la inaltimea cea cereasca;
Bucura-te, saditorule de vie duhovniceasca;
Bucura-te, cel ce castigi tuturor pocainta ca sa se mantuiasca;
Bucura-te, facatorule de minuni, Sfinte Parinte Dimitrie!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top