Connect with us

Revistateo.ro

mancarica de gutui

Stiri

Reteta din caietul bunicii: MANCARICA DE GUTUI

Este o reteta care poarta in ea gustul copilariei, farmecul toamnei, arome care te fac sa uiti de agitatia zilnica si sa de bucuri de o masa buna.

Daca nu ai avut norocul sa savurezi in copilarie acest fel de mancare, este momentul sa il pregatesti pentru prima oara. E adevarat, nu toata lumea apreciaza mancarica de gutui, insa cei care o savureaza cu placere asteapta cu nerabdare toamna ca sa pregateasca delicioasa reteta de mancarica de gutui.

Este un fel de mancare principal, nu un desert, desi contine zahar. Unele gospodine o prepara cu carne de pui, porc sau vita, iar cei mai multi mananca mancarica de gutui cu paine.

CITESTE SI: Reteta de toamna: Ghiveci calugaresc

CITESTE SI: Dieta cu GUTUI: fructele de toamna care ARD GRASIMILE

Cum se pregateste delicioasa mancarica de gutui?

INGREDIENTE

3 gutui
1 lingura de faina
6 linguri de zahar
80 ml de ulei
un praf de sare

PREPARARE MANCARICA DE GUTUI

Spala bine gutuile ca sa indepartezi puful, apoi taie-le felii medii, nici prea subtiri, nici groase. Incinge uleiul si rumeneste in el feliile de gutui pana devin aurii. Iti va lua cam 10 minute. Adauga apa calduta peste gutui si lasa-le sa fiarba 5 minute la foc mediu.

In acest timp, pregateste un rantas din faina si putina apa, pe care il pui dupa ce au fiert gutuile.

Daca nu vrei sa folosesti faina in mancarica de gutui, poti sa renunti la ea, dar va rezulta un sos subtire, nelegat.

Adauga si zaharul, care se va topi si va forma un sos caramel. Amesteca, pentru a nu ramane cocoloase si mai lasa sa fiarba 3 minute.

Daca vrei sa ii imbunatatesti aroma, poti folosi si putina scortisoare si 2 cuisoare sau poti adauga o mana de nuci taiate bucati mari ori cateva stafide.

Se mananca si calda si rece. Pofta buna!

La fel ca mancarea noastra de gutui, indienii pregatesc ceva ce ei numesc Chutney, mult mai aromat, asemanator cu o dulceata, ideal pentru preparate din carne, precum fripturi sau tocanite. Cum pregatesti Chutney de gutui?

INGREDIENTE:

4 gutui, 100 g zahar, 100 ml otet de mere, o lingura de ghimbir ras, 2 cuisoare, putina sare, putin piper

PREPARARE:

Spala bine gutuile, curata-le de samburi si taie-le bucati medii.

Caramelizeaza usor zaharul intr-un vas, apoi stinge-l cu otet de mere. Atentie sa folosesti manusa de gatit, caci vaporii s-ar putea sa arda. Pune gutuile in vas si acopera cu un capac. Lasa-le sa se inmoaie timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Cand capata o consistenta ca de dulceata, opreste focul si pune ghimbirul proaspat si restul condimentelor.

Pastreaza acest Chutney de gutui intr-un borcan in frigider si serveste-l langa preparate din carne.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top