Connect with us

Revistateo.ro

Rețetă de mici din carne de pește

Articole

Rețetă de mici din carne de pește

Părintele Efem de la Mănăstirea Dervent știe o serie de rețete culinare care mai de care mai gustoase, cum se spune în popor, rețete mănăstirești.

Una dintre acestea este rețeta de mici din carne de pește. Pentru a prepara clasicii mititei, considerați deja brand național, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 de grame de pește alb, fără oase
  • o ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • frunze de pătrunjel, după gust
  • frunze de mentă (jumătate de cană)
  • jumătate de ardei iute crud
  • două linguri de pesmet
  • chimen
  • sare și piper după gust

 

Pune feliile de pește în apă cu sare și zeamă de lămâie câteva minute. Apoi pune peștele în robotul de bucătărie împreună cu ceapa, usturoiul, mirodeniile și pesmetul.

Toacă totul mărunt până obții o pastă. Adaugă uleiul, sarea și piperul și amestecă pentru omogenizare.

Lasă mitititeii la rece o oră. „După aceea, pe un platou, cu mâinile puțin umede, modelăm mititeii care se pot face la grătar sau într-o tigaie antiaderentă. Un sfat – mititeii merg foarte bine cu tahina (pastă de susan) sau cu iaurt gros”, spune părintele Efrem.

Micii pot fi serviți cu cartofi nature sau cartofi piure, orez sau diferite salate asortate. Poftă bună!

Dacă nu îți plac mici, poate preferi o tocăniță

Sătenii din Dealu Negru, judeţul Cluj, au gătit, duminică, la prima ediţie a Sărbătorii ciupercilor şi fructelor de pădure, o tocăniţă de ciuperci cu usturoi şi smântână, după o reţetă veche de 100 de ani.

Locuitorii satului din Dealul Negru vor să reînvie tradiţiile culinare în anul Centenarului. Ciupercile sunt niște alimente pe cate multe persoane le preferă în locul cărnii. Deoarece sunt o sursă excelentă de proteine, medicii le recomandă în alimentație.

Iar tocănița de ciuperci este un preparat delicios, care se potrivește de minune cu mămăligă. Iată cum prepară locuitorii din Dealu Negru celebra lor tocăniță de ciuperci cu usturoi și smântână, așa cum o preparau și strămoșii lor, în urmă cu 100 de ani.

Una dintre locuitoare a dezvăluit pentru gandul.ro cum prepară această tocăniță delicioasă cu care face furori printre membrii familiei sale:

„La noi, în zona de munte, se fac mai multe specii de ciuperci, cum sunt hribii sau pituce, care sunt traiul nostru, folosite de săteni în fiecare zi, şi bureţi galbeni, gălbiorii. Ciupercile se culeg dimineaţa.

Se găsesc, de obicei, în pădurea de molid, ascunse la rădăcina copacilor. Am gătit o tocăniţă de ciuperci moţească, după o reţetă veche de 100 de ani, pe care o ştim de la bunici şi străbunici.

Secretul tocăniței cu smântână

Astfel vrem să reînviem şi să păstrăm tradiţiile în anul Centenarului. La fiecare casă, se pregăteşte altfel. Hribii se curăţă, se spală, se taie bucăţele, cei mai mici sunt mai buni, după care se pun pe foc cu lemne, care îi dă preparatului un gust deoasebit.

Ciupercile se călesc în untură, am pregătit sos de usturoi, după care punem groşcior(smântână de vacă de casă) şi amestecăm totul. Ciupercile sunt mai bune decât carnea, ajută şi la imunitate, sunt mai sănătoase”, spune Violeta Crişan.

Dacă vrei să obții un gust deosebit al tocăniței, poți încerca să folosești mai multe tipuri de ciuperci, care îi vor da un gust deosebit.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Articole

To Top