Connect with us

Revistateo.ro

Star

Personalitățile publice, cutremurate de vestea morții Regelui. Cuvinte emoționante de la Cărtărescu, Oana Pellea și Tamara Buciuceanu

Personalitățile publice, de la scriitori la marii actori sunt cutremurați de vestea morții Regelui Mihai.

Oana Pellea, Mircea Cărtărescu și Tamara Buciuceanu au vorbit printre lacrimi despre moartea Regelui Mihai.

„Majestate, să ne ierţi! Primeşte Doamne pe Robul Tău Mihai la Tine!”, a scris Oana Pellea.

CITEȘTE ȘI: Familia Regală, anunț de ultimă oră după moartea Regelui Mihai

Cine urmează la tron după moartea Regelui Mihai. Documentul a fost semnat

„Regele Mihai a murit. Am avut mereu mult respect pentru el şi compasiune pentru destinul trist al lui şi al nostru. Odihnească-se-n pace!”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook, notează News.ro.

: „Este un moment foarte, foarte, foarte trist. E normal să fie aşa, pentru că a fost un rege bun. El a întreţinut legătura cu oamenii de ştiinţă, de artă, de cultură. (…) Eu am primit titlul de „Coroană a României”, gradul de ofiţer.

Nu e puţin lucru să te aprecieze şi regele. Dumnezeu să îl ierte! Să doarmă liniştit, acolo sus, printre îngeri. (…) În amintirea mea rămâne viu. Am să păstrez o veşnică iubire frumoasă pentru ce a însemnat regele”, a susţinut Tamara Buciuceanu pentru Antena Stars.

Regele Mihai I al României ne-a părăsit astăzi, fiind cea mai longevivă figură din istoria României care a prins Al Doilea Război Mondial, a trecut prin comunism și a trăit vreme bună în perioada democratică.

S-a născut la Sinaia pe 25 octombrie 1921 și a domnit în România în două etape (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947).

Regele Mihai I al României a fost fiul principelui moștenitor Carol și a moștenit de la naștere titlul de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, titlu la care a renunțat mai târziu. Mihai I a urcat pe tronul României după ce bunicul său, regele Ferdinand, a decedat, iar tatăl principelui a renunțat la tron în favoarea fiului în decembrie 1925.

Regele Mihai era însă minor în acea perioadă, așa că atribuțiile erau preluate de o regență care a dezamăgit atât clasa politică românească dar mai ales poporul, astfel că regele Carol se reîntoarce pe tron în 1930 în mod ilegal și inventează o funcție pentru regele Mihai, aceea de Mare Voievod de Alba Iulia.

Regele Mihai a fost privat de afecțiunea familiei, dar a primit o educație aleasă. Acesta și-a văzut mama foarte rar în ultimul deceniu, care se afla în exil la Florența.

În 1939 începe cel de-al doilea Război Mondial iar România pierde în cadrul acestui război teritorii importante precum Cadrilaterul, Transilvania de nord-est, Herța, Basarabia și Bucovina de Nord. Premierul de atunci, Ion Antonescu, îi cere regelui Carol al II-lea să abdice și să plece din România, fapt pentru care se întoarce fiul său pe tron, Mihai, pe data de 6 septembrie 1940.

Regele Mihai I însă nu avea mari pârghii și era rege doar cu titlul, România fiind un stat național-legionar și cel care lua mai toate deciziile fiind generalul Antonescu. Pe 23 august 1944, România întoarce armele deoarece Uniunea Sovietică câștigă războiul și Regele Mihai instituie lovitura de stat prin arestarea generalului Ion Antonescu și restaurarea Constituției din 1923.

Odată cu întoarcerea armelor, România este ocupată de sovietici și ani mai târziu întră în epoca comunismului. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste este privită și astăzi ca o controversă, existând numeroase personalități care privesc cu scepticism capacitatea Regelui Mihai de a decide cu adevărat în perioada celui de-al doilea Război Mondial, având în vedere că era încă foarte tânăr, deși era major.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Star

To Top