Connect with us

Revistateo.ro

Pensii duble de la 1 septembrie! Prime şi premii în noua Lege a pensiilor

Stiri

Pensii duble de la 1 septembrie! Prime şi premii în noua Lege a pensiilor

Ministrul Muncii a anunțat, sâmbătă seara, că unii români vor avea pensii duble de la 1 septembrie. Simona Bucura Oprescu a mai precizat care sunt primele și premiile calculate în noua lege a pensiilor.

Pensii duble de la 1 septembrie
Noua lege a pensionarilor va veni cu mai multe schimbări. Ministrul Muncii a vorbit sâmbătă seară, la Antena 3 CNN, despre primele și premiile care vor fi calculate în noua legea pensiilor.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu subliniază că la calcul sunt trei elemente esențiale. Acestea sunt:

punctele contributive
punctele necontributive
punctele de stabilitate

Șefa de la Muncă spune că fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu punctul de referință. Acesta este 81 de lei.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată”, spune ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat recent că în ceea ce privește recalcularea, este crucial să se explice cele două elemente pe care le au, respectiv contributivitatea și stabilitatea.

Cu alte cuvinte, la contributivitate și la muncă egală, vor exista pensii egale, deoarece prin această nouă lege a pensiilor, se încearcă să se corecteze trei categorii de inechități.

Pe de o parte, inechitățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechitățile între doamne și domni, și nu în ultimul rând, inechitățile între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială.

„Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Puncte în plus în funcție de anii munciți
Simona Bucura-Oprescu a subliniat recent că este deosebit de important să se menționeze că, conform simulărilor, în situația în care un pensionar primea indemnizație minimă socială de 1.125 de lei în prezent, de la anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%. Adică peste 1.900 de lei.

Este esențial să se țină cont de aceste informații, dat fiind sistemul de puncte de stabilitate introdus.

Pentru un român care a muncit peste 25 de ani, se va obține un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă.

între 25 și 30 de ani, 0,5 puncte pe an
între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte pe an
după 35 de ani, un punct pe an

„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care un pensionar avea indemnizaţie minimă socială, care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, adică peste 1.900 de lei. Este foarte important de ştiut, datorită punctelor de stabilitate, fiindcă pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani, 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani, 0,75 de puncte pe an, şi după 35 de ani, un punct pe an”, spune ea.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat recent că, în linii generale, noul sistem de pensii are la bază principiul „dacă muncești, primești”.

Ea a precizat că punctele de contributivitate vor înregistra o creștere semnificativă.

„Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti. Punctele de contributivitate vor creşte, fiindcă dacă până acum nu se lua în calcul acordul global dinainte de anul 2001, după noua lege, pe puncte de contributivitate, se vor lua în calcul inclusiv sporurile nepermanente, adică dacă un român a avut acord global, al treisprezecelea salariu, alte sporuri nepermanente, premii”, continuă ea.

Ministrul Muncii a detaliat că, în ceea ce privește contributivitatea, toate veniturile vor fi luate în considerare în mod proporțional și vor fi transformate în puncte de pensie contributive.

Aceste puncte vor fi utilizate pentru calculul stagiului minim și a stagiului complet de cotizare.

Totodată, perioadele asimilate, precum cele de facultate, șomaj sau armată, vor adăuga un punctaj suplimentar. Ele nu vor fi incluse în calculul stagiului minim de cotizare.

„Pe contributivitate, în mod proporţional, se iau toate aceste venituri şi se vor transforma în puncte de pensie contributive, care vor fi folosite la stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare, iar în cazul facultăţii, şomaj, armată, sunt perioade asimilate care, la rândul lor, vor da un punctaj suplimentar, dar nu vor fi luate în calcul la stagiul minim de cotizare”, a mai explicat ministrul Muncii.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top