Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Părintele Cleopa, avertisment pentru creștinii care se închină la icoane în biserică: „Nu mai sărutați sfinții pe…”

Sfaturile duhovnicului și marelui părinte Cleopa vor rămâne valabile o veșnicie. Părintele Ilie Cleopa de la Sihastria le-a lăsat credincioșilor câteva învățături despre care mulți enoriași nu au auzit, deși merg des la biserică.

Părintele Cleopa, sfaturi de comportament în biserică

„Bărbații în biserica trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă”, susținea Cleopa.

Primul lucru pe care trebuie să îl facă un creștin când merge la biserică este să ceară iertare de la cei din încăpere: „Iartă-mă, mamă! Iartă-mă, tată!”.

Apoi, la biserică e bine să duci un mic dar din casa ta. O lumânare sau un bănuț nu foarte valoros vor fi bine primite de Dumnezeu și Măicuța Domnului. Acestea sunt jertfa adusă Domnului.

E bine ca la biserică să mergi dimineața ca să poți apuca Evanghelia de dimineață și Slavoslovia. În biserică nu e bine să vorbești cu ceilalți enoriași, chiar dacă îți sunt prieteni sau rude, pentru că zarva va perturba concentrarea celorlalți în momentul rugăciunii.

Părintele Cleopa mai spunea următoarele: „Să nu sărutați sfinții pe față, că-i păcat”. Referirea se face aici la icoanele la care ne închinăm atunci când ne apropiem de Sfântul Altar. Sfinții din icoane se sărută pe mâini sau pe picioare.

CITESTE SI: Părintele Cleopa, despre greșeala pe care mulți români o fac atunci când se căsătoresc

Numai bolnavii sau ologii au voie să iasă din biserică înainte de terminarea slujbei. Toți ceilalți trebuie să rămână până la final, întru Slava adusă lui Dumnezeu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top