Connect with us

Revistateo.ro

Parazitul care arata ca o vena varicoasa

Inedit

Parazitul care arata ca o vena varicoasa

Un barbat in varsta de 42 de ani a mers la spital crezand ca are o vena varicoasa la picior, lucru absolut normal la aceasta varsta. Dupa cateva examinari, medicii au ramas stupefiati. Era, de fapt, un parazit.

Medicii pot gresi in diagnosticarea unei boli si, de fiecare data cand nu esti sigura de rezultatul obtinut in urma unor analize, e bine sa incerci si o a doua opinie. Un barbat de 42 de ani a calatorit in Nigeria, unde a facut baie in mare, insa niciodata nu si-a imaginat ca aceasta calatorie il va costa atat de mult. In corpul lui intrase un alt ‘pasager’, cu care s-a intors apoi in tara de origine. Credea ca are o vena varicoasa, iar primul medic pe care l-a vizitat i-a confirmat ipoteza.

Cand s-a prezentat la medic, barbatul acuza iritatii la nivelul piciorului. Il deranja cumplit cand pasea, iar asta trebuia sa fie principalul semnal pentru doctor ca e mai mult decat o vena dislocata. Urma rosie de pe picior era corpul unui parazit care traia la extremitatea membrului inferior. Piciorul sau incepuse sa fie infectat, iar daca nu consulta un al doilea doctor, sangele putea fi contaminat ajungand la septicemie.

Viermele care traia in piciorul sau provenea de la animale. Medicii cred ca barbatul l-a contactat din mare, unde e foarte probabil sa se fi scaldat animale domestice. Acest tip de parazit apare, de obicei, in excrementele cainilor. Din fericire, omul a scapat ieftin. A luat niste antibiotice suficient de puternice incat sa dispara parazitul.

Aceasta experienta trage un semnal de alarma pentru toti cei care merg sa faca plaja si nu sunt atenti pe unde pasesc. Faceti un examen coproparazitologic de cel putin doua ori pe an. Puteti lua medicamente preventiv deoarece acestea distrug metabolismul parazitilor inainte de a se dezvolta complet.

TESTUL SANATATII: Vei avea varice?

Aparitia varicelor este o problema inestetica si care poate duce la multe complicatii. Afla din acest test daca si tu risti sa faci varice!

Daca ai picioarele umflate, iti apar pete in spatele genunchiului si pe gambe si ai peste 30 de ani, deja indeplinesti multi factori care duc la aparitia varicelor. Fa testul pentru a afla daca risti sa ai varice sau nu!

Intrebarea 1:

1. Ai antecedente in familie cu problema varicelor?

  • a. ambii parinti au varice – 5 puncte
  • b. unul din parinti – 3 puncte
  • c. nu – 0 puncte

Varicele se mostenesc genetic.

2. Ridici obiecte grele la locul de munca

  • a. uneori – 3 puncte
  • b. da – 5 puncte
  • c. nu – 0 puncte

Atunci cand supui corpul la eforturi, creste presiunea in vene si acestea se pot dilata.

3. Lucrezi stand pe scaun sau doar in picioare

  • a. stand pe scaun – 5 puncte
  • b. in picioare – 5 puncte
  • c. sunt in miscare tot timpul – 0 puncte

Cu cat petreci mai mult timp intr-o singura pozitie, cu atat scade capacitatea venelor de a pompa sangele.

4. Depasesti greutatea normala?

  • a. nu – 0 puncte
  • b. cu 2-5 kilograme – 3 puncte
  • c. cu mai mult de 5 kilograme – 5 puncte

Kilogramele in plus afecteaza circulatia sangelui.

5. Ai dureri de picioare?

  • a. da, in fiecare seara – 5 puncte
  • b. doar cand stau mult in picioare – 3 puncte
  • c. nu – 0 puncte

Durerile de picioare sunt un indicator ca ai putea suferi de varice.

REZULTATUL TESTULUI

Intre 0 si 6 puncte – Nu risti sa ai varice. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa iei cateva masuri de protectie: incearca sa nu lucrezi stand intr-o singura pozitie si consuma alimente care iti imbunatatesc circulatia sanguina.

Intre 14 si 6 puncte – Ai un risc moderat de a face varice. Este posibil sa stai mult in picioare sau pe scaun, de aceea s-ar putea sa iti apara aceste vene sparte. Ar fi bine ca, atunci cand faci pauze, sa te relaxezi cu picioarele ridicate, ca sa ajuti sangele sa circule. Poti sa consulti un medic pentru un consult preventiv.

Intre 25 si 15 puncte – 90% sanse sa faci varice. Daca ai strans acest punctaj inseamna ca ai bifat multi factori care duc la aparitia venelor varicoase. Mergi urgent la medic!

Chiar daca nu suntem obisnuiti sa mergem la medic preventiv, in cazul varicelor, preventia este cea mai buna cale pentru a reusi sa scapam de aceasta problema inestetica, dar si foarte periculoasa!

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top