Connect with us

Revistateo.ro

Obiceiuri ciudate din Ardeal

Stil de viata

Obiceiuri ciudate din Ardeal

Ardealul este una din cele mai spectaculoase regiuni din tara noastra. O serie de traditii si obiceiuri s-au pastrat in aceasta zona pentru evenimentele importante din viata unui om sau a unei familii. Unele dintre ele sunt extrem de ciudate si se mai pastreaza si azi. Vezi, mai jos, ce se intampla cu o persoana care este ingropata de Ziua Mortilor.

Obiceiuri ciudate din Ardeal

1. Soacra mica cumpara mirele de la soacra mare

Inainte de nunta, soacra mica trebuie sa cumpere mirele de la soacra mare cu bucate. Acest obicei este vazut ca o binecuvantare asupra viitorilor soti, iar bucatele alese spun cum va fi casnicia. Daca soacra mica alege mancaruri sarate, atunci mirii vor avea o relatie sarata. Daca alege ceva dulce, totul va fi frumos in casatorie. Obiceiul se intalneste in Tara Lapusului.

2. Kronnenfest, un obicei pastrat de sasi

Kronnenfest este una din sarbatorile care marcheaza intrarea in campania agricola de vara. In satele sasesti, acest eveniment este celebrat de obicei intr-o duminica in preajma zilei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Barbatii pregatesc un stalp dintr-un arbore pe care pun o coroana din frunze si alte podoabe din gradina, frumos colorate. De ce fac sasii asta? Pentru ca foametea sa stea departe de gospodariile lor.

3. Corida din Ardeal

In Ardeal exista un obicei care seamana foarte mult cu corida spaniola. Ina mai multe sate din Transilvania, in ziua de Rusalii se instruteaza boul. Animalul e purtat pe toate ulitele satelor si, dupa un timp, este gonit catre fetele care vor sa se marite. Se spune ca cele care ating boul se vor marita in lunile urmatoare.

CITESTE SI: 1 noiembrie, Ziua Mortilor. Ce se face in aceasta zi

4. Sacrificarea unui animal de curte la inaltarea unei case

In multe sate, mai ales din zona nord-vestica a tarii, la ridicarea unei case se sacrifica o gaina. Sangele ei se scurge in pamant, in locul unde urmeaza sa fie usa de intrare in casa. In unele sate se lasa in pamant capul gainii si se spune ca acel craniu folosit in materialele mesterilor ajuta la rezistenta casei in caz de catastrofa naturala.

5. Mortii isi platesc judecata. Ce se intampla de Ziua Mortilor

In multe zone din Ardeal, mai ales in satele de la poalele dealurilor si podisurilor, mortului i se pun bani in buzunar sau in mana inainte sa fie pus in sicriu. Se spune ca acea suma serveste la plata judecatei pentru iertarea pacatelor. Acest obicei este respectat mai abitir daca o persoana este ingropata de Ziua Mortilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top