Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Legea pensiilor. Perioadele asimilate stagiilor de cotizare care nu vor mai fi luate în calcul

Noua lege a pensiilor vine la pachet cu noi reglementări, iar unele dintre acestea nu sunt în avantajul tuturor beneficiarilor din România. Conform prevederilor aplicate din această toamnă, perioadele cu pensie de invaliditate nu se mai regăsesc în lista celor asimilate stagiilor de cotizare.

Legea pensiilor aduce noi completări, unele dintre acestea fiind în dezavantajul seniorilor.

Conform legii, schimbările vizează inclusiv perioadele asimilate stagiilor de cotizare. Astfel, din această toamnă, din actuala listă a perioadelor asimilate, dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Începând din acest an, Legea 360/2023 reglementează sistemul de pensii publice din România. O parte dintre prevederile pe care le conține legea pensiilor au fost aplicate de la începutul lunii ianuarie.

O parte dintre acestea se vor aplica din luna septembrie. Unul dintre aspectele reglementate de legea pensiilor este legat de perioadele asimilate. Acestea reprezintă intervalele pentru care nu s-au plătit contribuții la stat.

„Perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.”, arată normele legii, potrivit avocatnet.ro.

De la începutul lunii septembrie apar schimbări legate de perioadele asimilate. Concret, intervalele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditateurmează să dispară.

Afectați de această măsură vor fi asigurații care au urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar. De asemenea, cei care au satisfăcut serviciul militar cu termen redus sunt vizați de aceeași schimbare. Conform legii, aceste prevederi afectează asiguratul care a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale.

Afectați vor fi și cei care au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă. Persoanele care au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului, sunt vizate de aceste schimbări.

Conform reglementărilor aplicate din această toamnă, asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior vor avea ca stagiu de cotizare, doar una dintre perioadele de studii. Selecția acesteia poate fi făcută la alegere.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top