Connect with us

Revistateo.ro

5 iulie

Stiri

Evenimentele zilei de 5 iulie

Pe data de 5 iulie 1943 începe operaţiunea Citadela, rămasă în istorie ca Bătălia de la Kursk, din cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE 2 IULIE

Bătălia de la Kursk care a început pe data de 5 iulie 1945, a fost ultima acţiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontului de răsărit al celui de-Al Doilea Război Mondial. Beneficiind de cele mai bune informaţii asupra intenţiilor lui Hitler, sovieticii au proiectat, realizat şi disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive şi cîmpuri minate şi au concentrat şi camuflat cu grijă numeroase rezerve cu scopul declanşării unui contraatac strategic.

Bătălia de la Kursk, care include şi mai mica bătălie de la Prohorovka, este considerată cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile şi a inclus cea mai costisitoare zi de lupte aeriene din întreaga istorie. Germanii consideră drept bătălia de la Kursk numai Operaţiunea Zitadelle, în timp ce sovieticii consideră că Zitadelle este numai faza defensivă a bătăliei, urmată de faza ofensivă formată din Operaţiunile Kutuzov şi Polkovodeţ Rumianţev.

Deşi germanii concepuseră iniţial o lovitură ofensivă, apărarea bine organizată a sovieticilor nu numai că a stopat cu succes acţiunea germană, dar le-a permis să contraatace.

Bătătlia de la Kursk a demonstrat că frontul de răsărit a fost caracterizat de cea mai mare concentrare de trupe din timpurile moderne. Defensiva sovietică a fost atât de bine gândită, încât atunci când Armata Sovietică a trecut la faza de contraatac, ea a fost capabilă să dezvolte ofensive pe patru axe separate de înaintare, evitând capcana întinderii prea mari a contraatacului. Această bătălie se numără printe subiectele de studiu din toate academiile militare moderne din lume.

Nașteri importante pe data de 5 iulie:

La data de 5 iulie 1554 s-a născut Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței.

La data de 5 iulie 1880 s-a născut  Constantin Tănase, actor de revistă și scriitor român.

Decese importante pe data de 5 iulie:

La data de 5 iulie 1975 a încetat din viață Otto Skorzeny, membru al trupelor speciale germane, salvatorul lui Benito Mussolini.

La data de 5 iulie 1999 a încetat din viață  Liviu Petrescu, filolog, membru al Academiei Române.

Sursa foto: historia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top