Connect with us

Revistateo.ro

18 iulie-15072015

Stiri

Evenimentele zilei de 18 iulie

La data de 18 iulie 1711 are loc Bătălia de la Stănileşti în cadrul căreia forţele ruso-moldovene sunt încercuite de turci, iar țarul Petru I este constrâns să semneze pacea la Vadul Huşilor.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE EVENIMENTELE ZILEI DE 14 IULIE

Între 18-22 iulie 1711 are loc Bătălia de la Stănileşti în cadrul căreia forţele ruso-moldovene sunt încercuite de turci, iar țarul Petru I este constrîns să semneze pacea la Vadul Huşilor.

Planul țarului Petru I era să traverseze Moldova, peste Dunăre, pe direcția Istanbul, expediația sa urmînd să fie un marș triumfal în principatele ortodoxe din balcani. Armata rusă a ajuns la Iași la 5 iulie 1711 după care atacă Brăila, cetate turcească la acea perioadă, pentru a motiva românii din Valahia să se alăture campaniei antiotomane. Oromanii, după lupte intense, cedează Cetatea Brăilei 25 iulie 1711.

Această victorie va rămîne fără vreun rezultat din cauza contra-atacului turc din 11 iulie 1711 în Moldova. Otomanii cu un efectiv de 120 000 oameni, trec Dunărea la Oblucița. Armatele țarului Petru I și domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir pornesc în marș spre otomani cu 38 000 ostași ruși și 6 000 moldoveni. În apropierea localității Stănilești, armata otomană încercuiește trupele ruso-moldave la 20 iulie. Turcii s-au ferit a sugruma armata rusă bobmardînd activ și repetat tabăra rusă în ziua de 21 iulie. Rușii vor ataca, dar fără succes, și după mari pierderi se vor retrage, turcii acceptînd mesajul de retragere al țarului. Unele izvoare indică faptul că retragerea armatei a fost cumpărată de ruși cu șapte care de aur.

Nașteri importante în data de 18 iulie:

La data de 18 iulie 1967 s-a născut  Vin Diesel, actor american.

La data de 18 iulie 1977 s-a născut Andreea Raicu, manechin, prezentator TV.

Decese importante la data de 18 iulie:

La data de 18 iulie 1938 a încetat din viață Regina Maria, soția lui Ferdinand I, regele României.

La data de 18 iulie 2010 a încetat din viață Mircea Micu, poet, prozator și dramaturg român.

Sursa foto: historia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top