Connect with us

Revistateo.ro

11 iulie

Stiri

Evenimentele zilei de 11 iulie

La data de 11 iulie 1917 începe bătălia ofensivă de la Mărăști, în care Armata Română condusă de generalul Alexandru Averescu, obține victoria asupra trupelor germano-austro-ungare.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE 9 IULIE 

Victoria Armatei Române în vara anului 1917 face parte din seria marilor bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, în urma cărora trupele româno-ruse reuşesc să oprească ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea scoaterea României din război şi pătrunderea în partea ucraineană a Rusiei.

Totalul forţelor Armatei Române din data de 11 iulie se ridică la circa 50 000 de oameni, împărţiţi în 56 de batalioane şi 14 escadroane. Dotarea tehnică cuprindea, printre altele, 228 de tunuri, 448 de mitraliere şi 21 de avioane de luptă.

Prin ofensiva de la Mărăşti, frontul inamic a fost distrus pe o lăţime de 30 km şi o adîncime de 20 km, fiind eliberate 30 de localităţi. Pierderile proprii s-au ridicat la 1 466 de morţi. Victoria de la Mărăşti a fost o adevărată capodoperă de artă militară şi a probat calităţile de comandant ale lui Alexandru Averescu, care îşi nota în jurnalul său că „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, cînd în acea zi, pentru întîia dată, armata sa tînără, care-şi primise botezul de sînge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvîntului, adică victorie ofensivă şi definitivă”.

Nașteri importante în data de 11 iulie:

La data de 11 iulie 1934 s-a născut Giorgio Armani, creator italian de modă.

La data de 11 iulie 1955 s-a născut Maria Dragomiroiu, interpretă română de muzică populară.

Decese importante în data de 11 iulie:

La data de 11 iulie 1973 a încetat din viață Radu Brateș, poet și prozator român.

La data de 11 iulie 1995 a încetat din viață Mihai Botez, matematician și disident român.

Sursa foto: istoria.md

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top