Connect with us

Revistateo.ro

Doi cimpanzei au fost recunoscuţi ca "persoane"

Inedit

Doi cimpanzei au fost recunoscuţi ca „persoane”

Cele două primate au fost folosite la un studiu de către Universitatea Stony Brook din Long Island, pentru a se analiza fiinţele cu mers biped, iar acum acestea beneficiază de Habeas Corpus, titulatură de care până acum se bucurau doar oamenii.

Concret, această denumire specifică faptul că, cel care o poartă, beneficiază de libertate fundamentală şi nu nu poate fi închis fără a fi judecat, informează huffingtonpost.fr.

CITEŞTE ŞI: Studiu alarmant: 83% dintre părinţi fac asta!

Culmea, universitatea care a atras atenţia întregii lumi de acest aspect al cimpanzeilor nu-i mai poate găzdui, tocmai din simplul fapt că păstrarea lor ar însemna ţinerea în captivitate a acestor persoane.

În 2013, The Nonhuman Rights Projects (NhRP), o organizaţie care luptă pentru drepturile animanelor, a dat în judecată universitatea şi a cerut ca primatele să fie mutate la Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, Florida.

După ce propunerea a fost respinsă, Curtea Supremă a statului New York a stabilit că cei doi cimpanzei vor beneficia de acum de statutul de „persoane”, chiar dacă rămân în continuare în categoria „non-umani”.

„O persoană nu este sinonim cu «uman», ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi”, a declarat NhRP.

„Este o mare victorie pentru noi, care ne aduce mai aproape de îndeplinirea ţelului nostru: dreptul la libertate corporală pentru cimpanzei şi alte animale ale căror procese cognitive sunt complexe”, a mai spus Natalie Prosin, director LhRP, pentru Science.

Decizia a stârnit deja numeroase controverse în străinătate, iar mai mulţi oameni o condamnă acum pe judecătoarea care a luat această decizie, pe motiv că nu s-a informat suficient cu privire la recunoaşterea statutului unei persoane.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top