Connect with us

Revistateo.ro

De ce nu este bine să-i pui copilului șosete cu oțet când e răcit. Medicii avertizează

Sanatate

De ce nu este bine să-i pui copilului șosete cu oțet când e răcit. Medicii avertizează

Șosete înmuiate în oțet este un truc frecvent folosit de mame atunci când copiii sunt răciți. Deși acest truc este recomandat din bătrâni, medicii spun de ce nu este bine.

“Şosetele cu alcool sau cu oţet nu funcţionează din mai multe motive. Atunci când un copil are febră mare vasele periferice, adică la mâini şi la picioare, se închid. De aceea, deseori părinţii spun, ‘doamna doctor, copilul avea mâinile şi picioarele reci, dar avea 40 de grade’.

Da, la 40 de grade, vasele la periferie se închid şi mâinile şi picioarele sunt reci. Când am febră mare pot folosi măsuri fizice de scădere a temperaturii, aşa cum este baia rece. Însă, rece înseamnă cu 2 grade sub temperatura mea, deci dacă am 40 de grade temperatura corpului atunci pun apa la 38 de grade.

Mergem pe principiul fizic conform căruia corpul mai cald cedează căldura corpului mai rece. Aşadar eu am 40 de grade, apa are 38 şi atunci îmi scade mie temperatura. Dar dacă pun la extremităţi şosetelele reci, şi aşa vasele sunt închise la periferie, eu nu o să cedez căldura absolut deloc, ba din contră, punând ori oţet, ori spirt pot obţine o reacţie locală de contact. Prin urmare, este posibil ca, pe lângă febră să mai apară şi o erupţie.

În plus, anumite substanţe se pot absorbi pe tegumentul copilului, deci nu pun niciodată comprese cu alcool, cu ţuică sau cu alte lichide alcolizate, de la oţet poate să se irite tegumentul şi atunci nu folosesc nici şosetele cu alcool, nici şosetele cu oţet.” a declarat medicul pediatrul Antonescu Irina declară, pentru elacraciun.ro.

Recomandare: Medicii avertizează toți părinții: Nu le dați copiilor sirop de tuse!

Medicii avertizează totții părinții să nu le mai dea copiilor sirop de tuse. Siropul și pastilele de tuse conțin ingrediente care ar putea avea efecte adverse sau care pot fi toxice, dacă sunt administrate în doze mari.

Astfel, medicii sfătuiesc părinții să evite să le adiministreze copiilor aceste medicamente și să opteze, în schimb, pentru tradiționala miere cu lămâie.

Avertismentul vine de la medicul Oliver Bevington de la Spitalul pentru Copii Southampton, care a precizat că multe dintre medicamentele de tuse conțin paracetamol, iar părinții ar putea să le dea supradoze copiilor lor.

Mai mult, el susține că nu există dovezi că medicamentele de tuse își fac efectul, avertizând că, de fapt, „fac mai mult rău decât bine”, potrivit publicației britanice The Independent.

„Începem cea mai aglomerată perioadă din an, în care la spital ajung zilnic sute de copii cu probleme respiratorii, între care tuse, răceală și temperatură.

Majoritatea cazurilor de răceală și tuse sunt cauzate de o infecție virală, care se ameliorează fără antibiotice, siropuri, paracetamol și ibuprofen, deși mulți părinți se tem că simptomele vor persista și decid să le administreze copiilor sirop de tuse.”, a spus dr. Oliver Bevington.

CITEȘTE ȘI: De ce ne prinde raceala? Motivul INCREDIBIL descoperit de cercetatori. NU E VORBA DE VIRUSURI!

Potrivit acestuia, multe dintre siropurile de tuse și medicamentele ușpr de procurat conțin „numeroase indicații contradictorii” privind modul de administrare, inducând părinții în eroare.

„Multe dintre medicamentele de tuse și răceală conțin ingrediente active care, dacă sunt luate în doze mari, au efecte adverse sau se pot dovedi toxice pentru copiii cu vârste mai mici de șase ani.

Acestea pot conține și paracetamol, astfel că părinții le-ar putea administra, din greșeală, supradoze copiilor lor, ceea ce crește riscul de reacție alergică”, a mai spus medicul, subliniind că nu există „nicio dovadă” că astfel de medicamente sunt eficiente.

„Sfatul meu pentru părinți este să îi trateze după metoda tradițională: lămâie și miere, multe lichide și paracetamol doar conform indicaților. Dacă simptomele persistă, să meargă la un medic”, mai precizează medicul.

Sursa: Independent.co.uk

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top