Connect with us

Revistateo.ro

Cum se spune corect? Paște sau Paști?

Credinta

Cum se spune corect? Paște sau Paști?

De-a lungul timpului, am auzit cu toții ambele variante. Unele persoane spun ”Paște”, altele spun ”Paști”. Dar cum se spune corect? Află ce spun teologii în legătură cu acest subiect.

Care este varianta corectă? Paște sau Paști?

Lingviștii sunt îngăduitori în ceea ce privește forma corectă a cuvântului care face referire la sărbătorile pascale. Cu toate acestea, reprezentanții bisericii suțin că forma corectă este ”Paști”.

Lingvistul George Pruteanu a explicat care este forma corectă a cuvântului. Potrivit acestuia, ambele forme sunt acceptate.

„Multă lume m-a întrebat cum se spune corect: Paşti sau Paşte. Răspund pe scurt astfel: sărbătoarea are în originile sale – dacă trecem de etapa ebraică „pesah” – şi acea azimioară numită pască (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alţi cercetători sunt de părere că mielul jertfit purta acest nume, de „pască”).

La plural, acest cuvânt face „paşti”: o pască, două paşti, conform unei alternanţe obişnuite în româneşte, cum e şi în verbul a paşte: „să pască, să paşti” sau a naşte: „să nască, să naşti” etc. Aşadar, Paşti e pluralul de la pască. Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul „Paşte”, spunîndu-se, firesc, fie „sărbătorile de Paşti”, fie „sărbătoarea Paştelui”.

CITEȘTE ȘI: Sfintirea caselor in Postul Pastelui

CITEȘTE ȘI: Așa se face mai repede și mai ușor curățenia de Paște

CITEȘTE ȘI: De ce sărbătorim Paștele la date diferite
Amândouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă”, a fost explicația lingvistului potrivit realitatea.net.

Pe de altă parte, teologii ortodocsi explică: „Faptul că de câțiva ani, în vocabularul uzual al limbii române-la toate nivelurile și chiar și în mediul bisericesc-s-a inoculat, cu titlul de sindrom, o gravă eroare de exprimare în pronunțarea denumirii biblice a celui mai mare praznic al creștinismului: Sfintele Paști, sau Învierea Domnului, sub formă peiorativă și stranie de „Paște”, ne determină să luăm atitudine, semnalând pericolul iminent de degenerare în erezie a conotațiilor biblice și dogmatice, caracteristice acestui eveniment culminant al mântuirii noastre”, a spus protopopul Ioan Bude de la Protoieriei Timişoara.

Sursă foto: shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top