Connect with us

Revistateo.ro

In sezonul rece, nu doar corpul are de suferit, ci si imbracamintea si incaltamintea pe care le purtam. Iata cateva sfaturi despre cum iti protejezi incaltamintea iarna.

Stil de viata

Cum iti protejezi incaltamintea iarna

In sezonul rece, nu doar corpul are de suferit, ci si imbracamintea si incaltamintea pe care le purtam. Iata cateva sfaturi despre cum iti protejezi incaltamintea iarna.

Zapada abundenta si gerul sunt extrem de daunatoare pentru incaltaminte. Specialistii recomanda purtarea alternativa a mai multor perechi de bocanci sau de cizme, pentru a e da timp sa se usuce.

Cel mai periculos lucru pentru incaltamintea ta in sezonul rece este amestecul de zapada cu sare de pe strada. Astfel, imediat ce ajungi la birou sau acasa, trebuie sa stergi temeinic urmele de pe incaltaminte, pentru a nu ramane patate. Cu un servetel umed ori cu o carpa uscata, se sterge incaltamintea.

Foloseşte o carpa curata, din bumbac si o solutie formată din otet alb si apa calduta. Se prepara solutia, apoi se sterge cu carpa din bumbac.

Cizmele din piele naturala se curata cu o carpa moale, curata si umeda. Nu se baga sub jetul de apa. Altfel risti sa deteriorezi materialul.
Si talpa se curata cu ulei sau cu preparate special destinate pentru talpi. Astfel, talpa se intareste si este recomandata indeosebi dupa plimbarile pe ploaie si zapada.

Foloseste solutii naturale pentru ca incaltamintea sa devina impermeabila

Incaltamintea de piele naturala umeda trebuie pusa la uscat cu talpa in sus pentru a fi expusa aerului. Pentru a se usca si mai repede, se pot pune cateva bucati de ziar inauntru. Acestea vor absorbi apa din interior. Se verifica din ora in ora si se schimba hartiile la nevoie. Citeste si cum sa mentii caldura in casa AICI.

Ca sa impiedici sa intre apa prin incaltaminte, chiar daca este de piele, se recomanda sa se unga cu crema de galbenele. De asemenea, si grasimea de gasca este foarte buna sau untura de foca. Acestea din urma se gasesc in magazine specializate cu vanzarea de incaltaminte de munte ori pe diverse site-uri.

Impermeabilizarea talpilor din piele, in special cele de iarnă (bocanci, cizme), se poate realiza astfel. Se topesc pe un foc mic 10 parti de ceara de albine si 6 parti de rasina, iar in topitura se adauga 50 de parti de ulei de in fiert si 50 de parti de grasime de oaie.

Cu pasta obtinută se unge talpa, avand grija sa fie unse si cusaturile.

Se pot topi 25 g de ceară de albine, 25 g rasina uscata si 10 g de seu de vita, oaie sau de capra. In acest amestec se adaugă 200 ml de ulei de in si 10 ml de esenta de terebentina. Se da de 2-3 ori.

Impermeabilizarea incaltamintei se mai poate realiza si astfel. Se combina in parti egale grasime de pasare si seu (de oaie), se topesc pe baie de abur si se unge cu acest amestec caldut incaltamintea.

Articole pe aceeasi tema:

Cum trebuie sa ne imbracam pe ger

Cum afecteaza frigul tensiunea arteriala

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top