Connect with us

Revistateo.ro

Cele mai puternice superstitii legate de luna august. Ce e INTERZIS

Stil de viata

Cele mai puternice superstitii legate de luna august. Ce e INTERZIS

Luna august este considerata de multi cea mai frumoasa luna din an. Odata cu sfarsitul lunii se duce si vara, iar oamenii culeg roadele muncii depuse pana in septembrie. Afla care sunt cele mai interesante superstitii legate de luna august.

In traditia populara, luna august poarta si denumirea de „gustar”. Este ultima luna a verii, o luna asociata cu melancolia, o luna a patimilor sufletesti de tot felul, luna in care se infiripa acele nesfarsite iubiri de-o vara, luna in care trebuie sa ne pregatim pentru o noua etapa. E un fel de final de an, doar ca e unul care se produce vara. De altfel, daca e sa ne luam dupa clima din alte tari, sfarsitul lui august poate semana cu sfarsitul anului, caci in America Latina se incheie iarna.

Superstitii legate de luna august

Pe 1 august se sarbatoreste Scoaterea Sfintei Cruci, o celebrare cunoscuta si sub denumirea de Macavei. Pe 6 august are loc Probejenia Mare sau Schimbarea la Fata, iar pe 15 este Ziua Sfintei Maria (Adormirea Maicii Domnului). Vartolomeii se sarbatoresc pe 25 august, iar pe 29 ne amintim de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Ce trebuie sa faci si sa nu faci in luna august:

1. In prima jumatate a lunii, pana la Sf. Maria Mare, trebuie sa tii post. Se spune ca acest post este rupt din Postul Pastelui, care, in trecut, ar fi tinut pana la 9 saptamani. Pentru ca primavara era extrem de saraca in alimente, postul s-a mutat vara, cand legumele si zarzavaturile sunt numai bune de mancat.

Ce sa nu faci in postul Adormirii Maicii Domnului

Paraclisul Maicii Domnului. Rugaciunea Postului Sfintei Marii

2. Pe 1 august trebuie sa uzi gradinile cu agheasma si sa sfintesti doua spicuri de grau la biserica si sa il amesteci cu semintele ce urmeaza a fi semanate. Daca ai stupi, aduna mierea pe 1 august caci se spune ca in aceasta zi, alimentul capata puteri miraculoase. Nu ai voie sa fii deloc lenes in prima zi a lui Gustar.

3. Pe 6 august, trebuie sa usuci plantele si fructele de leac. Din 6 august nu mai ai voie sa te scalzi in rauri pentru ca daca faci asta te vei scalda numai in necazuri tot restul anului, spune traditia din batrani. Daca iti planifici calatorie pentru 6 august, e bine sa o amani pentru ca e ziua in care spiritele nevazute ii ratacesc pe oameni pe carari nedorite.

4. Nu uita ca pe 15 august, de Sf. Maria, sa dai de pomana in numele mortilor. La tara, batranele duc fructe, legume si prescura pentru a le da celor sarmani ce merg la biserica in aceasta zi.

5. Fii atenta la florile care infloresc pana la jumatatea lunii august. Daca infloreste trandafirul, de pilda, vom avea toamna lunga.

6. Barbatii trebuie sa renunte sa mai poarte palarii dupa 15 august. Ei trebuie sa le inlocuiasca cu sapca sau caciula. Se spune ca le va fi palaria prea mare din 15 august incolo daca o poarta (stiti voi in ce sens!).

7. Pe 29 august, chiar daca incep sa apara pe piata, nu ai voie sa mananci struguri si nici sa bei vin. Acestea sunt asociate cu sangele si amintesc de taierea capului Sfantului Ioan. Nu e bine nici sa mananci fructe si legume rotunde pentru ca seamana cu un cap, simbolul capului Sf. Ioan Botezatorul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top