Connect with us

Revistateo.ro

Cel mai eficient mod de a scapa de depresie

Sanatate

Cel mai eficient mod de a scapa de depresie

Doua treimi din persoanele care sufera de depresie nu se declara total vindecate doar cu ajutorul medicamentelor. Din fericire noile cercetari ar putea ajuta la imbunatatirea tratamentelor. Un studiu efectuat pe scara larga in Marea Britanie a constatat ca o combinatie de antidepresive cu terapie cognitiv comportamentala sau TCC este mult mai eficienta decat folosirea exclusiva a pastilelor.

La nivel mondial au fost diagnosticate 121 de MILIOANE de oameni cu diverse forme ale depresiei

Cercetatorii au impartit 469 de pacienti diagnosticati cu depresie acuta in doua grupuri: unul carora le-a fost prescris doar un tratament medicamentos si un altul in care s-au combinat pastilele cu terapia cognitiv comportamentala. Din primul grup, doar 22% au raportat o reducere a simtomelor dupa sase luni. In schimb, 46% din pacientii tratati cu o combinatie intre medicamente si terapie au raportat o reducere semnificativa a simtomelor. In plus, efectul s-a mentinut timp de 12 luni.

Pentru unele persoane terapia nu inseamna decat un cliseu de a-ti pierde viata pe o canapea, dezvaluindu-ti visurile sau povestindu-ti copilaria. „TCC se desfasoara pe termen scurt, un tratament cu un scop fix axat pe pe ce se intampla in momentul respectiv”, explica Dorothea Lack, membru al Asociatiei Americane de Psihologie si psiholog al unei clinici private din San Francisco. „Terapeutul lucreaza cu pacientul pentru a restructura modele de gandire negativa si sa dobandeasca abilitati mai bune de adaptare”. Pacientii au un rol activ in tratament, iar terapeutii le dau acestora teme (de la a tine jurnale pana la a-si programa activitati pozitive intr-o saptamana), cu speranta ca acestea vor fi discutate in urmatoarea sedinta de terapie. „Ideea e ca sedintele sa se dezvolte si sa mearga de la sine pentru a ajuta pacientul sa-si dezvolte singur instumentele de care are nevoie pentru a-si gestiona problemele cu care se confrunta, pe cont propriu”, explica Lack. „Dar sedintele pot varia de la un pacient la altul”.

Pentru a avea parte de cea mai buna terapie, este foarte important sa va gasiti terapeutul potrivit.

Obtineti o recomandare Daca deja sunteti sub tratament cu antidepresive, cereti medicului dumneavoastra sa va recomanda un terapeut specializat in TCC . „Avantajul de a merge la un terapeut care deja lucreaza cu medicul dumneavoastra este ca acestia pot colabora – cu permisiunea dumneavoastra – la un plan medicamentos pe viitor”, explica Lack. Cu alte cuvinte, daca terapeutul si medicul dumneavoastra colaboreaza des, ii poate fi mai usor medicului sa isi fac un tablou de ansamblu si sa stie ce medicamente va ajuta si ce nu. Dar daca medicul nu va poate recomanda niciun terapeut, dupa ce va gasiti unul, ii puteti pune in legatura. Puteti gasi terapeuti in mediul online – terapeuti.ro este un website care va pune la dispozitie o lista de terapeuti, psihologi si va ofera o multime de alte informatii de care aveti nevoie.

Mergenti la un interviu Chiar daca terapeutul este unul recomandat nu inseamna ca trebuie sa lucrati neaparat cu acel terapeut. „La prima sedinta trebuie sa va simtiti confortabil adresand la fel de multe intrebari ca si terapeutul”. Sunati sau faceti o scurta vizita la cabinet si interesati-va de formarea profesionala (terapeutii au o varietate de note si diplome, toate aprobate de stat), de abordarea lor terapeutica si daca s-au confruntat vreodata cu pacienti cu probleme similare dumneavoastra.

„Terapeutul nu este psiholog”, aminteste Lack. „Este esential sa ii explicati terapeutului propriile obiective si asteptari pentru a vedea daca sunteti pe aceeasi lungime de unda”. Printre alte lucruri pe care trebuie sa le aflati la prima sedinta se numara ce asteptari are de la pacienti (teme, jurnale sau obiective saptamanale), modul de comunicare intre sedinte (daca poate discuta cu dumneavoastra telefonic sau prin intermediul postei electronice) si toate informatiile cu privire la preturi. Afland raspunsul la toate aceste intrebari inca de la prima sedinta, nu vor mai exista probleme sau intrebari fara raspuns care sa va intrerupa terapia odata inceputa.

Fi sigur pe tine „Ar trebui sa pleci de la prima sedinta cu sentimentul ca ai incredere si iti respecti terapeutul”, spune Lack. Nu numai asta, dar este esential sa acorzi o atentie sporita supararilor minore. Tinand cont de faptul ca iti vei vizita terapeutul mai des decat stomatologul, este foarte important sa dezvolti o relatie stransa cu acesta daca vrei ca tratamentul sa reuseasca.

1 Comment

1 Comment

  1. Gamarcimar...

    2014-07-13T18:55:46+03:00 at 2014-07-13T18:55:46+03:00

    Cu riscul de a-mi atrage o gramada de „sustinatori”spun,scriu-de fapt… Astea sunt smecherii,sunt manipulari ale unor persoane catre celelalte aflate in depresie-e adevarat-care se agata disperate de orice..Auzi smecherie-de la americani,ca de la cine-sa fie si medicul si terapetul in legatura!!!Ca sa te „stoarca”amandoi „ca lumea” de bani…E foarte greu sa-ti revi din depresie-e multa munca,mai ales tu cu propia-ti persoana…Foarte rar,foarte rar poti gasi pe cineva sincer,profesionist,cu daruire,care sa te poata ajuta–restul,ca toate de altfel,e marketing-interesele farmaciilor sa-si vanda medicamentele…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top