Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Ce să nu faci de Sfântul Nicolae

Pe 6 decembrie, crestin-ortodocsii il serbeaza pe Sfantul Nicolae, cunoscut si ca Mos Nicolae printre cei mici. Iata ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta.

Ce sa nu faci de Sfantul Nicolae:

1. NU FI ZGARCIT

In ziua Sfantului Nicolae este bine sa fii darnic si iubitor cu cei din jurul tau. Zgarcenia nu doar ca este considerata un pacat, dar il manie pe Sfantul saracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuielusa.

2. NU AI VOIE SA TE CERTI SAU CONTRAZICI CU NIMENI

In ziua Sfantului Nicolae, nu este bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca persoanele care au chef de scandal in aceasta zi sfanta, vor avea un Craciun nefericit in familie.

3. NU UITA DE CEI SARACI

Primul lucru pe care trebuie sa il faci in dimineata zilei de 6 Decembrie este sa oferi un cadou unui sarman. Orice cadou simbolic, chiar si un covrig, ii va insenina ziua celui sarman.

4. NU AI VOIE SA SPELI HAINE

Nici de mana si nici folosind masina de spalat. Munca in zi de sarbatoare este considerata o ofensa la adresa sfintilor si a lui Dumnezeu.

5. LINISTESTE-I PE CEI INTRISTATI

Nu ai voie sa treci nepasator pe langa necazurile celor din jurul tau. Trebuie sa ii linistesti pe cei care nu o duc tocmai bine in aceasta perioada.

6. SPALA-TI FATA CU ZAPADA, DACA A NINS AFARA

Se spune ca Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, iar acest cal este simbolizat de prima ninsoare care apare in jurul datei sfantului. Este bine sa te speli pe fata cu zapada, daca a nins, pentru ca asta aduce prosperitate si sanatate.

7. SPUNE O RUGACIUNE INAINTE DE A-TI PREGATI CIZMELE SAU GHETUTELE PENTRU MOS

Se spune ca rugaciunea ajuta la infaptuirea dorintelor noastre, mai ales daca este rostita din toata inima.

8. SE FAC REPETITII PENTRU MERSUL LA COLINDAT

In zonele rurale, feciorii satului se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia repeta colindele de Craciun si Anul Nou. Acestia fac repetitii pentru o serie de alte obiceiuri precum mersul cu Ursul sau cu Capra.

Citește în continuare: RUGĂCIUNEA CĂTRE SFÂNTUL NICOLAE

Desi suntem cu gandul la Mos Nicolae, nu trebuie sa uitam de SFANTUL NICOLAE, pe care il cinstim prin rugaciune. Iata ce rugaciune pentru Sfantul Nicolae se spune pe 6 decembrie.

O, Sfinte Părinte Nicolae, mare făcător de minuni, ocrotitorul și dăruitorul celor nevoiași, pe cei ce cu bună nădejde aleargă la tine, grăbește a-i ajuta. Sprijinitor fii turmei lui Hristos împotriva lupilor care umblă să o prade și tot sufletul de creștin păzește-l prin sfintele tale rugăciuni, ca unul ce ești maăura în veac a sfințeniei dreptmăritoare. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați ce ședeau în temniță, izbăvindu-i de mânia împăratului și de ascuțișul sabiei, așa mă miluiește și pe mine, care cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul mă aflu în bezna păcatelor, ca să nu cad sub mânia lui Dumnezeu și sub veșnica osândă.

Așa, Sfinte Nicolae, fii reazăm puținătății mele, că la soliile tale sa primesc de la Hristos îndurătorul viața lină și curată în veacul acesta, iar în veacul de apoi printre cei de-a dreapta lui Dumnezeu să ma număr, cu îngerii și cu sfinții preamărind pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh. Amin.

In aceasta zi se citeste si Canon de rugaciune către Sfantul Ierarh Nicolae

Troparul Sfantului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, glasul al 4-lea:

indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobandit cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate; Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Cantarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: intru adanc ai asternut…

Stih: Sfinte Ierarhe Nicolae, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Purtatorule de cununa, stand cu Ostile ingeresti inaintea Scaunului lui Hristos, Preaintelepte Ierarhe Nicolae, daruieste-mi luminarea care sa imprastie intunericul sufletului meu, ca sa laud, bucurandu-ma, preafericite, pomenirea ta.

Stih: Sfinte Ierarhe Nicolae, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top