Connect with us

Revistateo.ro

asteroizii lovesc Pământul mai des decât crezi

Stil de viata

Atenţie: asteroizii lovesc Pământul mai des decât crezi

O rețea globală a detectat 26 de explozii între 2000 și 2013 cauzate de asteroizi care au intrat în atmosfera planetei nostre, unii dintre ei lovind Pământul.

CITEŞTE ŞI: AVERTISMENT: PĂMÂNTUL SE PREGĂTEŞTE DE CEA DE-A ŞASEA EXTINCŢIE

Numai un singur impact, cel din 2013 de deasupra Celiabinskului, Rusia, a rănit peste 1.000 de persoane și a făcut pagube semnificative, iar studiul ne reamintește de pericolul continuu în care se află Pământul.

,,Există o concepție comună greșită că impacturile cu asteroizi sunt extraordinar de rare – milioane de ani între impacturile cu asteroizi mari – și acest lucru este incorect. Credem că dacă am vedea aceste lucruri pe o hartă, pe un glob care ar conține și datele, oamenii ar putea înțelege asta”a decalart Ed Lu, un fost astronaut NASA care acum coordonează Fundația B612, care urmărește asteroizii.

„Majoritatea impacturilor sunt prea mici și au loc la o înălțime prea mare pentru a cauza probleme…dar îți arată că un asteroid destul de mare pentru a putea distruge un oraș este probabil să apară cam la fiecare secol”, spune Ed Lu.

Fundația B612 – denumită după o planetă fictivă din cartea Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupery – plănuiește să lanseze un telescop în 2018 care să depisteze asteroizii potențial periculoși, cum a fost cel care a explodat deasupra Celiabinskului cu forța de 600 de kilotone de energie. Comparativ, bomba atomică de la Hiroshima a fost de 15 kilotone.

Asteroizii cu diametrul între 40 și 45 de metri sunt cei care au potențialul de a distruge un oraș. În timpul primilor 5,5 ani de funcționare, telescopul fundației, denumit Sentinel, ar putea depista 90% din asteroizii din apropierea Pământului care ar avea un diametru de peste 140 de metri și aproape 50% din asteroizii cu diametrul de 40 de metri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top