Connect with us

Revistateo.ro

Astazi se implinesc 167 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

Inedit

Astazi se implinesc 167 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

Astazi se implinesc 167 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Ministerul Apararii Nationale organizeaza  o ceremonie speciala dedicata marelui poet. Aceasta va incepe la ora 14, in Cimitirul Bellu. Se vor depune coroane de flori la mormantul sau pentru a marca astfel implinirea a 167 de ani de la nasterea sa, scrie ministerul intr-un comunicat de presa.

Cine a fost Mihai Eminescu

Mihail Eminovici s-a nascut pe 15 ianuarie 1850 la Botosani si a decedat pe 15 iunie 1889 la Bucuresti. A fost poet, prozator si jurnalist roman. A fost considerat unul din cei mai importanti critici literari. Eminescu a abordat romantismul european si a inserat motive traditionale in poemele sale. Opera lui Eminescu a fost influentata de marile sisteme filosofice ale epocii sale.

Mihail Eminovici avea o gandire conservatoare si, din postura de jurnalist la ziarul „Timpul” a reusit sa deranjeze o serie de lideri politici ai vremii. Marele partid conservator a lansat un slogan care il viza direct pe poetul nepereche: „Ia mai opriti-l pe Eminescu asta!”.

Primul poem al poetului a fost publicat cand avea 16 ani, iar la 19 ani a plecat la studii in Viena. Manuscrisele lui Eminescu sunt organizate in 46 de volume, adica aproximativ 14.000 de file. Acestea au fost daruite Academiei Romane de Titu Maiorescu in sedinta din 25 ianuarie 1902. Poetul a murit in sanatoriul doctorului Sutu, pe 15 iunie 1889. Poetul a fost inmormantat pe 17 iunie la umbra unui tei din Cimitirul Bellu. Eminescu a devenit membru al Academiei Romane abia dupa moartea sa, pe 28 octombrie 1948.

CITESTE SI: Ce te legeni…de Mihai Eminescu

Cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu sunt:

– „Ce e amorul?”;
– „Ce te legeni?”;
– „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”;
– „Craiasa din povesti”;
– „Epigonii”;
– „Imparat si proletar”;
– „La mormantul lui Aron Pumnul”;
– „Povestea codrului”;
– „Se bate miezul noptii”;
– „Somnoroase pasarele”;
– „Rugaciunea unui dac”;
– „Nu voi mormant bogat”;
– „O, ramai”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top